1. Начало
  2. »
  3. Футбол
  4. »
  5. Стачка в ДЮШ на Хебър. Кирил Божков напуска

Стачка в ДЮШ на Хебър. Кирил Божков напуска

Време за четене: 6 минути

Треньорите от ДЮШ на ФК Хебър 1918 са в стачка от днес.

Това става ясно от изпратено до Община Пазарджик, Общински съвет, ЗС на БФС – София, свободните български медии, родители и футболна общественост писмо. В мотивите си за крайното решение треньорският състав от ДЮШ-а на ФК Хебър изрежда няколко причини: неплатени две и изработена трета заплата, неплатени от месец април социални и здравни осигуровки, несигурното и несясно положение на клуба. Като функция от всичко това, протестиращите треньори обявяват, че подобно на кмета на Общината, снемат доверието си от ръководството, което по думите им загубило “всякакъв интегритет” в техните очи като работодател.

Така, считано от днес, школата прекратява дейност чрез “преустановяване на футболно учебно-тренировъчен процес” с подраствaщите, с които работи. От тук насетне се очаква позиция на ръководството. То има пред себе си поне две възможности – потушаване на бунта с локаут или сядане на масата на преговорите и нормализиране на обстановката.

Пълният текст на писмото

„До ръководството на
СНЦ ФК Хебър-1918
Община Пазарджик
Общински съвет Пазарджик
Зонален съвет към БФС – Пазарджик
Медийна общност
Футболна общност
Родителите на децата от ДЮШ Хебър 1918

от треньорите на ДЮШ Хебър 1918

Ние, треньорите от ДЮШ Хебър заявяваме позицията си открито, а именно: считано от 5 февруари се виждаме принудени да преустановим футболно учебно-тренировъчен процес с децата, с които работим. Като мотив изтъкваме трудното и вече продължило нетърпимо дълго време, несигурно и неясно положение, в което се намира клубът.

Ръководството на клуба загуби всякакъв интегритет в нашите очи като работодател и в очите на хората на град Пазарджик с поведението си. В продължение на три месеца ние не сме получавали своите трудови възнаграждения – ноември, декември, сега завърши и януари. Ръководството на клуба ни постави в позиция да посрещнем най-светлите християнски празници без нито един лев. Редица колеги не са получавали заплатите си дори от октомври месец насам. За съжаление, в 21 век, нашите осигуровки не са заплащани от месец април, с което ние нямаме най-нормалните човешки законови права пред институциите на България.

Организирани бяха дарителски кампании, в които бяха участници и доста деца от ДЮШ Хебър, но явно всички приходи са били насочени към представителния отбор, а школата и хората в нея за пореден път останаха пренебрегнати. Смятаме, че достатъчно време проявихме търпение, отдаденост, съпричастност и най-вече любов, в тренировъчния процес, който провеждаме с поверените ни деца. Но няма да продължим да го правим за това ръководство на клуба. За нас работата е мисия и благодарим на всички родители, които проявиха и продължават да проявяват своето доверие и съпричастност към нас, нашия труд и компромиси, които правим, за да работим в едно цяло с децата на Пазарджик. Смятаме обаче, че в 21 век и икономическото състояние и инфлация в нашата държава е неприемливо да се работи в такава среда. Всички ние имаме семейства и осъзнаваме каква отговорност носим с работата си.

През последните дни бяхме свидетели на срещи и разговори в един конфликт между ръководство на клуба и община Пазарджик. Ние смятаме, че нашата структура ДЮШ Хебър и треньорите в нея нямаме никаква вина за положението, в което се намира клуба. Ние сме служители в СНЦ „ФК Хебър-1918“ гр. Пазарджик със своето ръководство и ръководители, които се явяват наши работодатели. Ние не сме служители на община Пазарджик и не смятаме за редно хора от ръководството да ни заплашват с думи, че ние трябва да си търсим заплатите от други места, та било то и от новите ръководители на общината.

Редно е ръководството да се погрижи за обезпечаването на нашите задължения, които в голяма степен датират още от преди да се смени местната власт. Ако те са неспособни да разрешат така създалата се ситуация в положителна посока, очакваме официално да го заявят. Не мислим, че напускането на наши колеги, заради създалата се ситуация или намерението на ръководството да се уволняват такива, намаляването на заплатите, които и без друго са в размер да се стигне от начало до край на месеца, а и увеличаването на работния обем с цел да се компенсират липсващите колеги, би било нормално и от полза за бъдещото развитие на школата. С нищо не сме заслужили подобно отношение от нашите преки ръководители. Накратко казано много от нас изразходват лични средства за обезпечаване на транспортни разходи, за подсигуряване на нормални консумативи, с които да имаме нормална среда за работа.

Приканваме ръководството на СНЦ „ФК Хебър-1918“ в най-спешна порядка да вземе решение за светло, надяваме се, бъдеще за ФК Хебър и неговата ДЮШ.

Нашата позиция ще остане в сила, докато не се промени отношението, уважението, обезпечаването и покриването на задълженията към нашия труд и цялата структура на ДЮШ Хебър от страна на ръководството на клуба!

Благодарим за разбирането, подкрепата и съпричастността от страна на всички родители и техните деца – нашата гордост!

ФК Хебър е с история от над 106 години. Повечето от нас са започнали професионалния си път като играчи още от деца в клуба. В него развиваме и
своите професионални треньорски кариери. Всеки един от нас е оставил своя отпечатък като играч или треньор и емблемата на Хебър, както и феновете му, винаги ще имат място в нашите сърца! Надяваме се на едни по – добри дни и място на клуба, там, където всички искаме да го виждаме, в най – високото футболно ниво в България!

С уважение:
Треньорски състав на ДЮШ Хебър (Пазарджик).”

Първа реална оставка в Хебър е факт.

Тази сутрин директорът на Детско-юношеската школа в клуба Кирил Божков е взел решение да напусна поста си”. Той мотивира оставката си с обявената от днес стачка на подчинените му треньори от ДЮШ-а и невъзмоността поверената му да ръководи структура, да функционира нормално.

Г-н Божков, как намирате прокламираното вече намерение за бойкот на учебно-тренировъчния процес в школата и оправдавате ли тази крайна стъпка?

За мен тази реакция на треньорите е очаквана при условие, че са взели заплата последно за месец октомври. Разбрахме по официален път вече, че до месец септември общината е давала пари за школата, но от тогава не е платила и стотинка по ангажимента си към нас. Действително за месец октомври ръководството успя да ни плати заплата, което стана през миналия месец, но е факт, че за Коледа и Нова година вички останахме без пари.

Вие как ще процедирате от тук насетне?

Аз също напускам като шеф на школата, защото не мога да продаължвам да работя в такава обстановка. Ще си изпълнявам задълженията до назначаване на нов директор. Няколки пъти казвах на шефовете, че има напрежение и ако треньорите не си получват редовно заплатите, нещата ще ескалират.

Вие сте директор на тази школа от лятото на 2022 година, но преди това сте бил част от треньорския състав. Прецедент ли е изпадането в такава ситуация?

В чест на истината е имало подобни периоди – примерно месец и половина до два да не се получават заплати, но после всичко постепенно е влизало в ритъм. Според мен в случая натежа по-скоро тази неизвестност какво се случва с клуба, респективно и с школата, както и рестрикциите, които се налагат да се направят в същата тази школа.

Как виждате развитието на тази неприятна за клуба като цяло ситуация? 

В XXI век не е нормално работодател да дължи две заплати и третата да е вече изработена. Затова и не упреквам треньорите за това решение. Аз също не съм получавал наравно с тях, но не виня за това нито Общината, нито ръководството. Приемам, че ситуацията е тежка и трудна и трябва да се търсят решения. Надявам се в най-скоро време ситуацията да се нормализира.

Спортният сайт на Пазарджик

Спортният сайт на Пазарджик. Създаден на 22 септември 2008 година.

Абониране
Уведомление за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Всички коментари
0
Споделете мнението си, като напишете коментарx