1. Начало
  2. »
  3. Клубове
  4. »
  5. Клубове "Б" ОГ Север
  6. »
  7. Шипка
  8. »
  9. Й. Линков след злополучния мач в Септември: Разочарован съм чисто човешки от хората

Й. Линков след злополучния мач в Септември: Разочарован съм чисто човешки от хората

Време за четене: 4 минути

Седмият кръг в местна “Б” областна група бе белязан от меко казано неприятен инцидент.

Мачът в Септември между Карабунар и Шипка (Драгор) бе прекратен четвърт час преди края заради проявена агресия от страна на своебразните домакини, двама от чиито състезатели се саморазправиха физически с главния арбитър на двубоя Найден Гатев.

По повод случилото се нашата медия се свърза с ръководителя на БФС – Пазарджик, който хвърли светлина върху цялостното положение към настоящия момент в местната футболна централа.

Днес имахме разногласия на ОС, но аз по-скоро съм “за” да се дава гласност на подобни случаи, защото те не са нормални. Ако хората в областта мислят, че още сме в мутренските години, аз няма да съм част от това. Съжалявам единствено за момчето, че се превърна в бушон. Девизът в Пазарджишко явно е “Тука е така…”, коментира председателят на футболния съюз в областта.

Йордан Линков разказа и за случилото се на ст. “Локомотив”.

При отсъдено нарушение в средата на терена и последвало официално предупреждение, дошла и бурна реакция, след която арбитърът се насочва към скамейката на домакините, за да накаже състезател на Карабунар. Последвала физическа агресия от играча. Наясно съм, че Гатев му е отвърнал вербално след първия удар с глава, но не изпращаме роботи по мачовете, а хора. Найден е получил доста удари, включително и от друг състезател, бивш играч на четвъртодивизионния Балкан, включително и в гръб. В гръб, когато човек не може да се защити… Това не е нормално! В продължение на десетина минути не са спрели да кънтят най-яростните възможни псувни по адрес на съдията. Снети са обяснения, но състезателите не са задържани, явно се укриват (към часа на вземане на интервюто). По доклад биячите са описани, дошъл е полицейски патрул и двамата ще понесат отговорност, уверен е шефът на местния съюз.

Йордан Линков е провел разговор с родителите на пострадалия, като ги е посъветвал да си търсят правата докрай.

Гатев ще се откаже сам от мачовете. Мислите ли, че един баща ще продължи да трепери след всеки мач, незнаейки дали 20-годишният му син ще се прибере жив. Как си представяте това?

Според Линков случилото се е целенасочено.

От 39 съдии 38 са перфектни, единият е атакуван всеки път. Няма безгрешни, наясно съм, че няма перфектни, но това са хора. Тези дни си говорим и с помощник-арбитрите. Двете момчета от мача, станали свидетели на грозните сцени, са на по 16 и 18 г. Как да ги мотивирам да свирят от тук насетне? Никой не ги е защитил… четири длъжностни лица и двама охранители срещу поне двадесет и двама души. Накрая и тези младежи ще се откажат. Това е най-лесното – ще идват съдии от София. В столицата има достатъчно, но отборите ще трябва да им плащат далеч по-високите пътни разходи, ако това е решението… Всеки един играч и ръководител от областта е напълно свободен да изрича нецензурни изрази, да заплашва и да си изкарва яда върху длъжностните лица, но в кои години се връщаме, пита се бившият вратар.

Шефът на ОС към БФС – Пазарджик не скри огорчението си от обществеността.

Разочарован съм чисто човешки от хората и то за пореден път. Търси се под вола теле. Имам уважение към клубовете. Всяка вечер разговарям с хора от футболната общественост, заради един обратен тъч, ‘дето се вика отборите се агресират. Ние администрираме селския футбол, който трябва да е за забавление, не ръководим професионалния футбол. Откакто съм начело, нямам една спокойна седмица. Физическа и най-вече вербална агресия всеки кръг. На нашето ниво не я разбирам, но тя очевидно започва от върха – от националния отбор, Първа лига и прочее.

Линков с нов апел за съвместна работа.

На нито един отбор не съм отказал абсолютно нищо – картотекиране по кое да е време, промяна на дата/час на мач и то дори в последния момент. Малко хора знаят, че за смяна на час в другите райони се заплаща 30лв, а на ден – 100 лв. Опитвам винаги да съм толерантен и на отборите да им е удобно. Когато аз застанах начело на БФС на площад “Васил Левски” в областния град, исках всички ние да сме един отбор и да работим заедно, за да се подобряваме. Болшинството от хората явно не искат да сме един отбор, но има и единици клубове, които осъзнават, че трябва да се даде шанс на младите да се развиват. Имам усещането, че местната спортна общественост е такава, че не вижда какво се направи за една година, макар че от няколко други региона в страната виждат и оценяват. В най-ниското ниво съдийската бригада да дойде час преди мача, с пълна екипировка, еднаква, това на много места все още не се среща, разкрива шефът на БФС – Пазарджик.

Той разкри, че от футболната централа възнамеряват да излязат с декларация тази седмица по повод насадилото се напрежение и агресия по родните терени.

Ангел Нейков

Редактор в pzsport.info от 28-ми февруари 2018 г.

Абониране
Уведомление за
4 Коментара
Най-старите
Най-новите С най-много гласове
Inline Feedbacks
Всички коментари
Багата

Г-н Линкив, съгласен съм с казаното от вас напълно, НО не носите ли и Вие и целия Ви екип вина за случилото се, замислете се, колко инцидента станаха с въпросният г-н Гатевски , да ги изброявам ли , в Брацигово, Ивайло, Ракитово, Пещера – които бяха изхвърлени от групата и много други подобни преди да се случи фаталното, замислете се , да , селския футбол е за удоволствие , но не за съдиите и делегатите, те идват за пари , щом взимат пари тр и да им се търси отговорност, те са на РАБОТА в случая, толерирайки ги леко се… Прочетете повече »

За

Първо : Името му е Гатев,правиш коментар ,а дори не му знаеш името.
Второ : Като не им изнася на клубовете да им свири този съдия,пускат при Линков една молба и край. Както преди две години всички бяха против Кобаков и той вече не свири. Така се прави . Както има и съдии ,който не искат да свирят на дадени отбори.

Танков

Аз не искам да свири на Спартак Щърково

Калоян

Господин Линков направи чудесни промени в областния футбол, най-важната беше създаването на детско футболно първенство за най-малките – Ф5 и Ф7 (което ще даде позитиви след 4-5г) Наистина е отзивчив и винаги се стреми да помогне и да разреши на време всеки казус!
Задължение на клубовете е да инструктират играчите си да бъдат по-спокойни и толерантни (или изобщо да не ги картотекират) и като усетят, че ще са агресивни, да ги сменят или изгонят от отбора. Селският футбол е за удоволствие и здраве, а има хора, които го превръщат във война..

4
0
Споделете мнението си, като напишете коментарx