1. Начало
  2. »
  3. Футбол
  4. »
  5. 100 години футбол в Пещера

100 години футбол в Пещера

Време за четене: 2 минути

100 години от зараждането на футболната игра в Пещера, отбелязаха тържествено в родопското градче.

Празничният повод събра на на градския стадион в Пещера ветерани, футболни деятели, запалянковци и гости. Кметът на Общината Йордан Младенов определи юбилеят като исторически момент за пещерския футбол.

Един век след създаването на първия футболен клуб в нашия град най-популярният спорт е все така обичана игра. За да може още много поколения да обичат тази игра, да тренират усилено и да станат шампиони в нея, заслуга имат ветераните, заяви  градоначалникът.

За първи път пещерски спортисти вземат участие във футболен и атлетически турнир със спортисти от цяла Южна България в Пловдив през юли 1924 година. Игрищата по това време са плацът на казармата и Герчевата ливада (до стария цех на Биовет АД). СК “Ботев” членува в Тракийската спортна федерация – Пловдив и в Българската национална спортна федерация – София. През месец юни 1945 г. се учредява спортно дружество “Свобода”. Председателят на местния ФК „Свобода 2011” Анастас Чапаров благодари на всички, които са оставили следа в историята на футболния клуб.

През есента на 1923 година няколко ентусиасти основават първия пещерски спортен клуб “Ботев”, с което поставят началото на организирания спорт в Пещера. През годините футболните дейци преминават през трудности и изпитания, но и през много радостни постижения. Като най-значим успех на пещерския футбол се смята участието на “Свобода” в турнира за влизане в “Б” група, състоял се през 1974 г. във Велико Търново. През целия вековен период в историята на футболната игра в Пещера много футболисти, треньори, съдии и организатори са отдали безрезервно своя труд, амбиция и младежки ентусиазъм за развитието на любимия спорт, каза Чапаров и припомни паметни имена и спортни постижения.

По случай 100-годишния юбилей, Община Пещера награди с плакети футболни и общински ръководители, треньори, спонсори и футболисти ветерани. Златни, сребърни и бронзови почетни значки от Българския футболен съюз получиха състезатели, ветерани, организатори и спонсори.

Спортният сайт на Пазарджик

Спортният сайт на Пазарджик. Създаден на 22 септември 2008 година.

Абониране
Уведомление за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Всички коментари
0
Споделете мнението си, като напишете коментарx