1. Начало
  2. »
  3. Клубове
  4. »
  5. Клубове "А" ОГ
  6. »
  7. Чико-Бунара
  8. »
  9. 100 години футбол в Бяга!

100 години футбол в Бяга!

Време за четене: 4 минути

100 години футбол отбелязаха в неделя в брациговското село Бяга.

Сред гостите за юбилея, организиран от Управата на местния ФК Чико-Бунара, бяха депутатът от БСП Драгомир Стойнев, шефът на Аматьорската футболна лига Румен Вълков, председателят на ОС на БФС – Пазарджик Йордан Линков, кметицата на селото Боряна Кънева, съветници от Общинския съвет в Брацигово, кметове на кметства, обществени и спортни деятели, ветерани.

Футбол без прекъсване е имало в с. Бяга, независимо от превратностите на съдбата – война, смяна на режими и идеологии. През годините клубът е подал ръка на много младежи, помагайки им чрез спорта да изявят себе си. Държавата трябва да помага на аматьорския футбол, защото той не е само здраве, той социализира, изгражда местен дух и подрепя цели поколения млади хора. Поздравления за вашия съгражданин Йордан Михайлов, за всичко, което прави тук, поздравления и за всички негови предшественици, дали своята лепта за разавитието и съхраняването на едновековните футболни традиции в това село, отбеляза в словото си депутатът Драгомир Стойнев.

От своя страна президентът на Аматьорската футболна лига Румен Вълков сподели, че е бил канен за юбилей в много футболни клубове от села в България, но не си спомня честване за цели 100 години. Той също поздрави домакините за големия им празник и от името на БФС и АФЛ им връчи плакет и три официални футболни топки на “Пума”.

С поздравителен адрес и разкошен букет цветя пък се отчете кметицата на село Бяга Боряна Кънева. От името на ОС на БФС паметен плакет на ФК Чико Бунара връчи председателят на централата Йордан Линков.

 

Приветствие към футболисти, ветерани и фенове по повод юбилея направи и човекът-оркестър на ФК Чико-Бунара Йордан Михайлов. Той използва повода да благодари на всички партньори на клуба, дали своя принос за възраждането и развитието на футболния клуб през годините, на верните му фенове и футболистите, носили с чест и достойнство фланелката на отбора.

След това с плакети бяха отличени куп ветерани на бяжанския футбол. Официалната церемония завърши с изпълнение на фолклорна група гайдари.

Историята

Началото на Цар Футбол в село Бяга започва през есента на далечната вече 1922 година. Тогава основите на първия футболен клуб в селото поставят Стоил Ат. Дюдюков и Илия Ив. Попов. На 22 септември 1922 г. на Учредително събрание се приема Уставът и името на футболния клуб “Раковски”, с председател Стоил Дюдюков. В него членуват над 50 спортисти.

На 08 февруари 1944 година в местността “Корията”, край град Батак са разстреляни ятаците на партизанския отряд “Антон Иванов“, в това число и председателят на футболния клуб “Раковски” – Стоил Дюдюков. След дветосептемврийския преврат през1944 година, ръководството и членовете на футболния клуб, решават да го кръстят на прозвището на убития Стоил Дюдюков – ЧИКО. Според указание на ЦС на БСФС ФК Чико се преименува на ФК “Бесапара”. Това се случва на извънредна конференция, провела се на 20.12.1979 г. По предложение на част от населението и футболистите на отбора на 12.08.1992 година, ръководството на клуба провежда заседание, на което е решено ФК Бесапара да приеме отново старото си име Чико, което се прима с пълно мнозинство. През 2016 година, към името Чико се добавя Бунара, в памет на трагично загиналия през 2015 г. спонсор и душа на клуба по онова време Георги Михайлов – Бунара. На него е прекръстен и стадионът в селото.

До ден днешен брат му Йордан Михайлов прави всичко възможно футбол в Бяга да има и да е на едно достойно за уважение ниво!

Местните твърдят, че село Бяга е единственото село в България, което играе футбол в продължение на 100 години без прекъсване на първенство. Играли са във всички нива на групите в Пловдивска и Пазарджишка област, като Чико има и участие в Югозападната Трета лига през сезон 2015/2016 г. Бяга има много видни имена, които са дали сърце и душа за футбола в селото! Сред тях са Стоил Дюдюков, Илия Попов, Георги Еронкин, Георги Кръстанов, Румен Шопов, Димитър Троянов, Георги Готев, Груйо Данаилов, Георги Бончев, Йордан Стойчев, Благоя Дюдюков, Иван Готев, Рангел Рангелов, Петко Илиев, Георги Илинов, Ставри Ставрев, Йордан Кънев, Петър Марийчин, Илия Шкортов, Иван Павлов, Стефан Керезов и много, много други.

Спортният сайт на Пазарджик

Спортният сайт на Пазарджик. Създаден на 22 септември 2008 година.

Абониране
Уведомление за
3 Коментара
Най-старите
Най-новите С най-много гласове
Inline Feedbacks
Всички коментари
ФЕН

Честит ПРАЗНИК на Бяга. НО не трябваше да избират церемонията на мача със Варвара. Те много добре знаеха че Варвара е най силния отбор в ОБЛАСТА и че ще ги бие, и така ще им РАЗВАЛИ ПРАЗНИКА. НО те си знаят, ЖИВИ И ЗДРАВИ и успех за в бъдеще

Ahmedo

kuv fen si ti be selqk

Vasil Parakosov

Живи и здрави и да съществувате още толкова!

3
0
Споделете мнението си, като напишете коментарx