1. Начало
  2. »
  3. Клубове
  4. »
  5. Клубове "А" ОГ
  6. »
  7. Чико-Бунара
  8. »
  9. Ретроспективният поглед на “Чико-Бунара” за 100-годишния юбилей

Ретроспективният поглед на “Чико-Бунара” за 100-годишния юбилей

Време за четене: 3 минути

Днес от ръководството на клуба излязоха с интересна информация за историята на местния тим, който тази година отбелязва своя юбилеен празник.

Всичко започва през есента на 1922 година, когато основите на футболния клуб в селото поставят Стоил Ат. Дюдюков и Илия Ив. Попов. На 22. септември 1922 г. на учредително събрание се приема уставът и името на футболния клуб – “Раковски”, с председател Стоил Дюдюков. В него членуват над 50 спортисти.

На 08.02.1944 г. в местността “Корията”, край гр. Батак са разстреляни ятаците на отряд “Антон Иванов”, в това число и председателя на футболния клуб “Раковски” – Стоил Дюдюков. След победата през септември, ръководството и членовете на футболния клуб, решават да го кръстят на прозвището на убития Стоил – “Чико”, като според указание на ЦС на БСФС ФК “Чико” се преименува на ФК “Бесапара” на конференция, провела се на 20.12.1979 г.

По предложение на част от населението и състезателите на отбора на 12.08.1992 г. футболното ръководство провежда заседание, след което клубът отново приема старото си име “Чико”, прието с пълно мнозинство.

През 2016 г. наименованието на местния тим се променя отново, като в памет на загиналия през 2015 г. спонсор и душа на клуба по онова време Георги Михайлов – Бунара, към “Чико” се добавя прякорът му “Бунара”. До ден днешен брат му Йордан Михайлов прави всичко възможно футбол в Бяга да има и да е на едно достойно за уважение ниво!

Йордан Михайлов
Йордан Михайлов

Село Бяга е единственото село в България, което играе футбол в продължение на 100 години без прекъсване. Играли са във всички нива на групите в Пловдивска и Пазарджишка област.

Съществуват множество факти за отбора, събрани от покойния вече Димитър Петров Попов в една чудесна книга спомен, която надяваме се някой ден да намери спонсори и да бъде издадена в по-голям тираж, за да може след години всеки жител на нашето китно селце да знае и помни историята, споделят юбилярите.

Клубът може да се похвали с много видни имена, които са дали сърце и душа за футбола в селото. Сред тях са Стоил Дюдюков, Илия Попов, Георги Еронкин, Георги Кръстанов, Румен Шопов, Димитър Троянов, Георги Готев, Груйо Данаилов, Георги Бончев, Йордан Стойчев, Благоя Дюдюков, Иван Готев, Рангел Рангелов,Петко Илиев, Георги Илинов, Ставри Ставрев, Йордан Кънев, Петър Марийчин, Илия Шкортов, Иван Павлов, Стефан Керезов и много, много други.

Ръководството на сегашния отбор кани всички жители и гости на Бяга на празника в неделя, когато местните момчета ще посрещнат лидера в класирането Балкан (Варвара).

Екипът на Pzsport.info честити празника на Чико и пожелава на отбора победи и футболно дълголетие.

Ангел Нейков

Редактор в pzsport.info от 28-ми февруари 2018 г.

Абониране
Уведомление за
3 Коментара
Най-старите
Най-новите С най-много гласове
Inline Feedbacks
Всички коментари
ФЕН

ЩЕ ИМА ЛИ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ГОЛЯМОТО ДЕРБИ НА ОБЛАСТА. МЕЖДУ БЯГА И ВАРВАРА

сп

Варвара им писа една 3ка като за подарък за празника

Profi

Не няма да има информация за дербито. Те тук пишат само за КУЧЕШКАТА група, и някакви си там, Црънча ли бяха, Баткун ли бяха, не ги знам. Аз ще ти кажа резултата. Бяга – Варвара 0 – 3

3
0
Споделете мнението си, като напишете коментарx