1. Начало
  2. »
  3. Мнения
  4. »
  5. Интервю
  6. »
  7. Владимир Манчев: С подобрение на играта ще печелим и точки

Владимир Манчев: С подобрение на играта ще печелим и точки

Време за четене: 5 минути

Владо, какво предизвикателство е да дебютираш като старши-треньор в елита на българския футбол?

Чувството е много приятно точно с родния ми клуб да дебютирам в елита на България. Разбира се отговорността е голяма, осъзнавам я и съм готов за тази крачка и съм оптимист, че ще се справя.

Как се стигна до това назначение и какви цели и задачи ти постави ръководството на клуба?

Първата и непосредствена цел пред мен е отборът да се стабилизира като игра и резултати. По отношение на първото вече сме предприели стъпки в тази насока, тренираме усилено, готвим се сериозно и отговорно. Да, времето ни притиска, но ние сме така от самото начало и няма да се оправдавам с това. Истината е, че трябва да работим много здраво, за да наваксаме пропуснатото.

Има ли по-различна тръпка в теб да водиш отбора на родния си град?

Ами това е най-голямата тръпка. Аз съм много благодарен на ръководството за гласуваното ми доверие и съм 100 процента убеден, че ще го оправдая.

Какво ще се опиташ да промениш и коригираш в схемата и представянето на отбора?

Това ще го запазя като един вид клубна тайна по обясними причини. Надявам се още в мача с Арда всички ние да видим наченките на подобрение, което очакваме да видим по отношение играта на отбора. Паралелно с това ще работим да променим мисленето на състезателите. Те трябва да знаят, че са в един клуб с традиции, отбор, който е дал много именити футболисти за своето 104-годишно съществуване и отбор, който не бива да се примирява с малки цели. Да, тази година главното пред нас е запазване мястото на Хебър в елита, но в дългосрочен план това не може да бъде цел на клуба. Напротив. Сега отчитаме малкото време, което имахме за подготовка и това, че допуснахме грешки в селекцията. Подобрявайки условията на подготовка в базата, ще привличаме по-лесно и още по-добри състезатели.

Тежък дебют срещу Арда – как Хебър може да се противопостави на съперника в Кърджали и да отмъкне точка или три?

Преди всичко да кажа, че Арда е един много добър отбор и поздравявам Сашо Тунчев за работата му в Кърджали. Ние бяхме колеги с него в треньорската школа, защото карахме заедно курсовете за лицензите. Наясно съм с неговите виждания за играта, а отборът му играе един много привлекателен футбол. Те имат добър точков актив и със сигурност няма да ни бъде лесно, но ние пък не можем да се съобразяваме с нито един отбор и ще се опитваме да налагаме своя стил на игра. Ще трябва време естествено, но такива ще бъдат изискванията към състезателите.

Има ли Хебър потенциала да запази елитния си статут?

На 100 процента съм оптимист. Играчите имат качества, просто до момента бяха затормозени психически от лошите резултати и от това, че отборът беше окомплектован в движение. Не успяхме да направим най-добрата подготовка и това оказа сериозно влияние върху нашето представяне. Мисля, че вече имаме една добра конкуренция на всички позиции, естествено сигурно ще се подсилим през зимата, но на този етап не можем да мислим за това. Трябва да се съсредоточим върху представянето си до момента, да работим много в тренировките и да се възползваме максимално от всяко едно занимание и всеки един мач, в който да подобряваме нивото си и да вдигаме качеството, за да печелим точки.

Как евентуалното завръщане на Хебър в Пазарджик ще помогне на тима да трупа точки в истинските си домакинства?

Много ще помогне, аз съм убеден в това, че ще показваме в Пазарджик друго лице. Сигурен съм, че тук нашите привърженици ще бъдат много повече. Всички знаем колко темпераментна е нашата публика, когато отборът играе на стадион “Георги Бенковски” и съм сигурен, че ни предстоят много интересни мачове срещу водещите отбори на България. До момента нашите мачове са едни от най-слабо посетените и това безспорно влияе на футболистите. Празните трибуни на “Васил Левски” не могат по никакъв начин да повдигнат духа на момчетата. Виждате, че дори националният отбор бе преместен в Разград, където съоръжението е по-малко и е по-добре да се играе там пред 800 човека, а в София, когато на тези огромни трибуни има около 1 000 души е потискащо. За съжаление, ще продължим да играем при такива обстоятелства още известно време.

Усещаш ли спад на ентусиазма у феновете след негативните резултати напоследък?

Реално ентусиазъм не е имало. Жалко е, че тези хора, които толкова обичат футбола не можаха да изпитат истински тръпката от това любимият им отбор да е в елита. Не можем да ги виним, че не пътуват за всяко домакинство до София, а и нашите мачове се насрочват тогава, когато другите не искат да играят.

Само преди няколко дни представихте пореден нов футболист? Още ли ще продължи селекцията?

Не. Приключихме със селекцията. Действително това беше доста интензивен процес в клуба, но нещата се промениха след раздялата с италианските партньори в управлението. Те имаха друго виждане за нещата, но вече променяме политиката. Мога да кажа, че последните 4 нови попълнения – защитниците Муса Сила и Робърт Мазан, нападателят Арсенио Валпоорт и халфът Алекс Серано са търсени от нас и привлечени по наше желание – мое и на Фулвио Пеа. Така ще бъде и занапред.

Каква е атмосферата след рокадата и каква ще бъде ролята на Фулвио Пеа?

Отношенията между мен и Фулвио са прекрасни. Виждаме се, разговаряме. Той ще продължи да е натоварен със задачи от спортно-технически характер. Ще гледа много мачове от юношеските първенства, от долните дивизии, ще наблюдава футболисти и така нататък. Относно атмосферата в съблекалнята, ще кажа само, че от няколко дни е много добра.

Доскоро в съблекалнята на Хебър се говореше на български, английски, френски, италиански, украински… Доколко това пречеше на микроклимата и ще се промени ли от тук насетне?

Много, наистина много езици се говореха, но това ще се промени, защото наистина пречеше. Вече има въведени правила и оттук насетне ще се говори само на български или английски.

В контролата със Славия Хебър прекъсна суша от шест мача без гол. Виждаш ли светлинка в тунела в това отношение? 

Ще търсим подобрение и надграждане във всяка една фаза на играта, защото проблемите не бяха само в противниковото наказателно поле.

Има ли мач от сезона до момента, за който можеш да кажеш – това е лицето, което искам да виждам?

Не. Като игра не съм доволен от нито един мач. В двубоите, които спечелихме срещу Ботев (Пловдив) и Спартак (Варна), видях характер, влагане и себераздаване, но не и тези спортно-технически достойнства, които искам да виждам. Откъм дисциплина и воля мога да похваля и представянето в двубоя с Черно море, който загубихме злощастно в края. Аз имам друга визия за играта обаче и се надявам в следващите мачове да успеем да я променим. Не искам да виждам страх и притеснение в момчетата. Уважаваме всеки един отбор, но не се притеснявам от никой, въпреки че класирането не ни е добро в момента. Ще подхождаме с уважение към всеки един съперник, но не и със страх.

Спортният сайт на Пазарджик

Спортният сайт на Пазарджик. Създаден на 22 септември 2008 година.

Абониране
Уведомление за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Всички коментари
0
Споделете мнението си, като напишете коментарx