1. Начало
  2. »
  3. Футбол
  4. »
  5. ОС на БФС Новини
  6. »
  7. Официално: Четвърта лига с 20 отбора и нов формат през новия сезон

Официално: Четвърта лига с 20 отбора и нов формат през новия сезон

Време за четене: 4 минути

Двадесет клуба ще вземат участие в пазарджишката “А” РГ през сезон 2022/23.

Както наскоро първи Ви информирахме, през новата кампания се увеличава броят на тимовете, които ще мерят сили в местната Бундеслига.

Освен добре познатите в новата група участие ще вземат още няколко отбора, като от Трета лига се включва дубълът на Хебър (Пазарджик) като изпадащ през миналия сезон, а новаците от Пета лига са Лозен и Спартак (Пещера) от южната, както Оборище II (Панагюрище), Звезда (Семчиново) и Ботев (Черногорово) от северната подгрупа, който е приел поканата на Линков. Най-вероятно Балкан (Варвара) ще вземе лиценза на хвърлилия кърпата Родопи (Козарско), за да се състезава още през сезон 22/23 в най-високото ниво на организиран футбол в областта.

Първенството ще протече по коренно различен начин.

В първата фаза на шампионата отборите ще бъдат разделени в две подгрупи от по 10, като във всяка група ще се изиграят по 18 мача с разменено гостуване. В края на първата фаза отборите от топ 5 от всяка група се събират в група за разпределяне на местата от 1 до 10, а отборите от 6 до 10 влизат във втора група, където ще се разпределят местата от 11 до 20.

През втората фаза първите 5 отбора от всяка група запазват актива си само срещу 4-те отбора, с които вече са се срещали и са били в една група, като с тях повече те не се срещат. Играят се 10 кръга, в които всеки отбор се среща като домакин и гост с 5-те отбора, с които не се е срещал през първа фаза, състезавали се в другата група. Аналогично се процедира и с тимовете от втората десятка, като в крайна сметка всеки отбор в края на сезона ще е изиграл общо 28 двубоя.

Утре от 11 часа в офиса на ОС БФС – Пазарджик ще бъде изтеглен и жребият за новото първенство на А-РФГ.

На срещата с тимовете от Четвърта лига ще бъдат представени новите хора в ОС и съдийската комисия. Тимовете ще се запознаят подробно с промените и ще могат да разискват формата на предстоящата кампания.

След своеобразното събрание ще станат ясни програмата за първата фаза и официалният състав от тимове в двете подгрупи.

От 15. август Линков ще се заеме в детайли с местната Пета лига.

Шефът на ОС на БФС – Пазарджик вече е приел заявките за участие на почти всички отбори, като се изчаква тимът на Карабунар, който евентуално ще се завърне, след като прекрати участието си току преди финала на шампионата миналия сезон. На футболната карта се завръщат Левски (Ракитово), Родопи (Дебръщица) и Зенит (Ветрен дол).

Желанието ми е да се съберат достатъчно отбори за две групи, както бяха досега. Единствената причина да не целя промяна е тежкото финансово състояние на отборите и липсата на възможност за погасяване на разходите по пътуванията, а отборите са ни най-важни, споделя Линков.

Въпреки първоначалните изгледи групата тази година да е една, шефът на местното БФС изненада привържениците на футбола с тази новина, ала какво ще се случи в крайна сметка ще разберем в близките седмици.

По регламент са нужни поне 8 отбора за съставяне на първенство.

Към момента сметката за две дивизии в “Б” РГ не излиза, защото дори в случай че все пак Карабунар има отбор, то за северната подгрупа ще са нужни поне още два тима, а в южната – още един, за да се допълни изискуемият минимум по правилник.

Следим темите в развитите и ще Ви информираме своевременно за случващото се.

Ангел Нейков

Редактор в pzsport.info от 28-ми февруари 2018 г.

Абониране
Уведомление за
1 Коментар
Най-старите
Най-новите С най-много гласове
Inline Feedbacks
Всички коментари
plebeq

Искаш да правиш 2 А окръжни ,1 Б окръжна . Правиш го с А окръжна .После пък Б пак да са 2 ама не достигали отбори. В северната не достигали 2 (Даваш промоция На Семчиново и Черногорово.2-ри и 3-ти от миналия сезон.) в Южната не достига 1 (Даваш промоция на 2-я Пещера).Уважавам Линков но той не знае какво прави,всяка седмица си сменя мнението. А пък на формата на А окръжна е страшен пълни лайна ,продаването на мачове ще е още по-лесно за големите щом след разделянето ще се гледат само преките мачове на топ 10 от двете групи.

1
0
Споделете мнението си, като напишете коментарx