1. Начало
  2. »
  3. Други спортове
  4. »
  5. Тенис
  6. »
  7. Тенис на маса
  8. »
  9. Елитният тенис на маса се завръща в Панагюрище

Елитният тенис на маса се завръща в Панагюрище

Време за четене: 4 минути

Точно 20 дни остават до началото на WTT Feeder PANAGYURISHTE Presented by Asarel 2022. Състезанието ще се проведе от 30 август до 4 септември в Панагюрище, а мястото на битките е добре познато – “Арена Асарел” във възрожденския град.

След като през 2020 и 2021 г. турнирът не се провеждаше заради световната пандемия, сега отново е време за тенис на маса на най-високо ниво у нас!

Предстои шестото издание на надпреварата, която от самото начало е развивана с невероятни темпове. Това се случва благодарение на основните спонсори “Асарел – Медет” АД – най-значимото предприятие за региона на Панагюрище и пенсионно-осигурителна компания “Съгласие.

Председателят на сдружение „Асарел България Оупън” Асен Попниколов определи провеждането на турнира в Панагюрище като успешна кауза за организаторите:

Най-важното за мен е това, че се преборихме града да остане домакин на турнира, което в един момент от преговорите ни се струваше обречена кауза. Въпреки всичко, с общи усилия, успяхме да сключим 3-годишен договор с  организаторите, през който период се надяваме да ги убедим, че заслужаваме да получим шанс за провеждане на спортно събитие от най-високите им серии.

Директорът „Човешки ресусрси” на „Асарел – Медет” АД Бисерка Янева допълни значимостта на събитието:

За нас  надпреварата никога не е оставала на заден план. Винаги сме стояли твърдо зад тениса на маса и зад Панагюрище. За нашата компания е чест да помогнем за запазването на един от най-силните междуародни турнири, които се провеждат в България.

Сдружение “Асарел България Оупън” отново успешно си сътрудничи с Българската федерация по тенис на маса, а част от финансирането се поема от Министерството на младежта и спорта. Тазгодишното издание е с награден фонд от $40 000, което е абсолютният максимум за турнир от тази серия, организиран от Международната федерация по тенис на маса и техните нови партньори World Table Tennis.

Почетният председател на сдружение “Асарел България Оупън” Иван Александров открои сериозната работа, свършена от екипа, през последните годиини:

Гордея се, че зад гърба ми стои екип от работливи и отдадени хора, на които мога да разчитам, за да надграждаме и да подобряваме това, което започнахме през 2015 г. И мисля, че успяваме!

А за разпределението на наградния фонд ще се борят над 200 участници от близо 40 държави. В Панагюрище отново ще видим някои от най-добрите майстори на малкото топче, като сред тях са датчанинът Джонатан Грот (51), унгарецът Бенце Майорош (95), французунът Кан Акузу (96), южнокореецът Канг Донсуу (97) и роденият в България Нягол Стоянов (100), който се състезава за отбора на Италия.

При дамите нещата изглеждат дори още по-впечатляващо! Десет от стоте най-добри състезателки  в световен мащаб ще бъдат част от турнира, а най-високоранкираната от тях е представителката на Швеция Линда Бергстрьом  (44).  Освен нея личат имената на Кристина Калберг, Швеция (58), Жан Жен, Сингапур (60), Янци Лиу, Австралия (72) , Среежа Акула, Индия (76) и други.

В състезанието ще вземат участие и националите на България при мъжете и жените. Многократните държавни шампиони Теодор Александров, Денислав Коджабашев и Петьо Кръстев повеждат колоната при мъжете, като освен тях зрителите в „Арена Асарел” ще имат възможността да гледат двукратния медалист от Европейското първенство за юноши и девойки в Белград Йоан Величков, както и опитния Владимир Петков. При дамите, също имаме медалистка от Еврошампионата в сръбската столица – 15-годишната Сиделя Мутлу. Освен на нея, ще стискаме палци за добро представяне и на първата ни ракета Полина Трифонова, на другата ни състезателка с ранкинг Мария Йовков, както и на Цветелина Георгиева и Калина Христова.

Организацията на турнира позволява някои от нашите състезатели да започнат направо от основната схема. При мъжете това ще бъде държавният шампион Петьо Кръстев, а при дамите –  представлявалата успешно България на Олимпииските игри в Токио Полина Трифонова. Все още изчакваме потвърждение на това дали и други наши участници ще получат уайлд кард, каза президентът на БФТМ Стефан Китов.

По традиция, на най-перспективните млади български тенисисти ще бъдат връчени почетни плакети, както и парични премии, които да им помогнат за подготовката и участието в международни турнири. Наградата е на името на професор д-р Лъчезар Цоцорков. В тази връзка турнирният директор Цветозар Христов обяви новината, че от 15 до 21 май 2023 г. „Арена Асарел” ще бъде домакин на WTT Youth Contender – турнир за млади надежди в тениса на маса в пет възрастови категории. Това ще бъде поредното признание за града и българския тенис на маса. Входът за първите три дни – от вторник до четвъртък, е свободен, а целодневните билети за мачовете от основната схема на WTT Feeder PANAGYURISHTE Presented by Asarel 2022 са с цена 10 лв. за възрастни и 5 лв. за деца.

Спортният сайт на Пазарджик

Спортният сайт на Пазарджик. Създаден на 22 септември 2008 година.

Абониране
Уведомление за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Всички коментари
0
Споделете мнението си, като напишете коментарx