Николай Митов: Тръгвам си с чувство на изпълнен дълг

Време за четене: 2 минути

С гордо вдигната глава и с чувство на изпълнен дълг завършвам договора си с ФК Хебър.

Това обяви вече бившият старши треньор на новаците в елита Николай Митов.

Когато през есента на 2018-та година получих покана от Иван Папазов да стана треньор на Хебър една от мечтите ми бе да върна този отбор в групата на „майсторите”, защото през 1991 г. влязох там като футболист и знам как пазарджишката вярна и милееща за отбора публика жадуваше това да се случи отново. Първата и задължителна цел пред мен бе да вкараме тима в „Б” група, а след това да се задържим там и в последствие да станем незаобиколим фактор, с който всеки да се съобразява.

Когато изпълнихме и последното, по естествен начин нещата се случиха така че да стигнем до най-високото ниво – Първа лига. За всичко това ни бяха нужни 3 години. Благодаря на всички футболисти, които тренирах през това време, както и на колегите от спортно-техническия щаб. Благодаря на феновете ни за подкрепата през всичките тези месеци. Минахме през всякакви перипетии, но краят бе щастлив за всички ни, защото върнахме Хебър в елита след 21 години чакане. Благодаря на кмета Тодор Попов за моралната подкрепа и за финансовата издръжка на клуба от страна на Община Пазарджик, без която настоящия футболен проект не би станал факт. Накрая, но не на последно място изказвам благодарностите си на спортният директор и член на УС Иван Папазов, който ме покани да се върна в Пазарджик през 2018-та и докрай вярваше в моите сили и възможности.

В тази връзка само мога да кажа, че съм имал привилегията, която малцина колеги, особено в България са получавали – от страна на ръководството да работя в спокойна среда, с дългосрочен кредит на доверие, който не е бил ревизиран от една, две или три неуспешни срещи. Това е най-големият проблем на българските треньори. В дългосрочен план се видя, че това се отплаща с видими резултати.

Той допълни, че първото му желание е било да продължи договора си с Хебър и след 30 юни, но след така стеклите се обстоятелства ще трябва да продължи професионалния си път на друго място С напускането на Митов се отваря оперативен прозорец, така че неговият наследник да моделира по свой начин и вкус, както селекцията на тима, така и плана за лятна подготовка. Николай Митов напуска Хебър след 3 години и 8 месеца начело на клуба от Пазарджик. През това време Митов вкара отбора най-напред от Трета във Втора лига, а след това и в елита на българския футбол, което категорично го прави най-успешният треньор на клуба след началото на новото хилядолетие.

Спортният сайт на Пазарджик

Спортният сайт на Пазарджик. Създаден на 22 септември 2008 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *