1. Начало
  2. »
  3. Клубове
  4. »
  5. Клубове "Б" ОГ Юг
  6. »
  7. Зенит
  8. »
  9. След днешния протест: Балкан и компания се заканиха на БФС

След днешния протест: Балкан и компания се заканиха на БФС

Време за четене: 5 минути

С 30-минутна блокада на пътя Велинград – София фенове, футболисти, ръководители и ветерани на футболните клубове Балкан (Варвара) и Зенит (Ветрен дол), както и представители на още няколко отбора от областта, протестираха срещу БФС във връзка с безумното изваждане на Балкан и Зенит от  първенствата на “А” и “Б” РГ – Пазарджик.

 

Тук сме за да подкрепим на 100 процента отбора на Балкан (Варвара) и заедно да се опълчим срещу решението на БФС за изваждането от участие в първенството на този клуб. Хората в София явно не знаят манталитета на варварци и колко е важен този футболен тим за село Варвара и като цяло за общината ни. Не може заради някаква запетайка в закона да лишат цяло едно населено място от футбола, който в събота и неделя е сред основните развлечения на участници и техните фенове, заяви позицията си кметът на Общината Васка Рачева.

На демонстрацията тя бе съпроводена от нейния съпруг и бивш кмет на Септември Марин Рачев. Той пък взе отношение като бивш президент и спонсор на септемврийския Локомотив в период 2009-2011 г.

“Още преди 11 години като бях начело на ФК Локомотив (Септември) ние бяхме сред първите протестирали срещу настоящото ръководство на БФС, което си служеше и тогава с нечестни похвати. Сега отбори от цялата страна се надигат срещу Михайлов и компания за да се възпротивят срещу техните репресивни методи. В момента се надига едно недоволство, което тепърва ръководството на БФС ще усети”, коментира Рачев, показвайки снимка от един подобен протест на Локо срещу БФС през зимата на 2011 г.

“Ние, подобно на колегите от Балкан също вече месец и половина не играем футбол заради репресиите на БФС. Говорят за уж документални неуредици, които точно те не желаят да коригират. А ние в последните 3 години сме играли по същия начин, Въпросът е – как са ни събирали такси, и са ни пускали да играем 3 години със същите документи, а след конгреса на Бербатов през март, който ние подкрепихме публично, изведнъж станахме недопустими до участие и лишават с лека ръка цяло едно село от организиран футбол”, сподели футболистът на ФК Зенит (Ветрен дол) Димитър Пашев.

“Наказани сме като инакомислещи – без истинска и правно обоснована причина. Вече шест седмици подред ние не играем, защото така са решили няколко човека в БФС. Решение няма, има едно тупкане на топката, замаскирано с очакване за позиция на някаква СТК. Те само се събират и отлагат мачовете ни, докато свърши самото първенство”, взе отношение и един от най-опитните в отбора на Балкан Веселин Банчев.

Заро Голачки от ФК Балкан на свой ред попита кога хората на Боби Михайлов са били искрени – през 2013г. или сега?

“Ние сме отбор участвал в Трета лига само преди няколко години. Какви ли не комисии са ни проверявали документално и на място като база. Играели сме без проблем и щом решихме да подкрепим Димитър Бербатов на конгреса ни спряха от участие. Това нормално ли е според вас?”, заяви Голачки.

Неговият колега Алекс Спасов обърна внимание върху демотивацията на младите момчета в селото.

“Младите хора, практикуващи футбола тук сме отвратени и отблъснати от позорните действия на БФС. Така ли ще съживяват малките населени места, където начините за забавления и развлечения са по-малко от пръстите на една ръка”, попита друг футболистът на Балкан.

Сред хората с най-категорична гражданска позиция бе кметът на Варвара Димитър Деянов.

“Не е ли абсурдно докъде ни докараха тези хора. Днес нашият клуб става на 70 г. Вместо да празнуваме на стадиона ние сме на протест. Наказват ни по някаква измислена точка за нечестност. Вие чували ли сте такова нещо. Нечестни сме с какво и за какво? Защо не наказа големите клубове от професионалния футбол, а се разправиха по тоя долен начин с отбора от нашето скромно село. Да, искаме промени. Да, подкрепяме Димитър Бербатов, но нали е демокрация. Или сме в Северна Корея? Михайлов и хората му са се окопали 15 години на върха, а отдолу само тиня, в която потъва всичко”, заяви Мотора.

Бившият кмет на Варвара Георги Пенев също сподели огорчението си от наказателната акция на БФС срещу ФК Балкан.

“Всеки мач за Варвара е празник. Чакаме всяка събота мача на Балкан с нетърпение. Отборът е водач в класирането и водеше с 15 точки пред останалите. В един момент ни казват – няма да играете. На какво основание. Сега протестираме и ако не си ревизират позицията към нашия клуб няма да оставим работата така. Ще има още по-сериозен отпор. Нека горе в София да си знаят”, предупреди Пенев.

От името на фен-клуба на Балкан отношение взе и Александър Генчин.

“Моето детство мина в този отбор. Най-голямото удоволствие за хората в селото е в събота или неделя да идат на мач. Балкан е дал на България плеада състезатели за професионалния футбол. И сега искат с лека ръка да ни затрият, а стадионът ни да стане една мера. Вместо там да ходят и спортуват децата и младежите ни, ние ще се чудим как да го изолираме и предпазим от съвременния бич на обществото – масовото затлъстяване, употребата на цигари, алкохол и упойващи вещества. Отношението на БФС към нас е обидно, защото Балкан е сред най-коректните отбори в региона – без задължения, с добра материална база, човек, който дава личните си средства за издръжка на отбора и то на супер ниво за стандартите на аматьорския футбол. И понеже имаме собствено мнение, а не сме безгръбначни и наведени, решиха да ни ликвидират клуба”, каза Александър Генчин.

Заради блокадата на пътя Велинград – София в началото на дефилето се оформи дълга колона от автомобили, чиито водачи обаче стоически изчакаха края на демонстрацията, след което безпроблемно продължиха по пътя си, насочвани от катаджиите при РПУ – Септември.

Ангел Нейков

Редактор в pzsport.info от 28-ми февруари 2018 г.

Абониране
Уведомление за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Всички коментари
0
Споделете мнението си, като напишете коментарx