1. Начало
  2. »
  3. Други спортове
  4. »
  5. Баскетбол
  6. »
  7. Отбелязаха 50 години от първата титла на Марица (Пазарджик)

Отбелязаха 50 години от първата титла на Марица (Пазарджик)

Време за четене: 3 минути

Половин век. Толкова време мина от първата шампионска титла на пазарджишкия баскетбол.

През пролетта на далечната вече 1972 година тя става притежание на БК Марица (Пазарджик), който печели републиканското първенство за юноши старша възраст.

Финалите на надпреварата се играят в залата на стадион „Народна армия” в столицата, а Марица е воден от легендата Сава Костурков. Пазарджишкият тим е представен от едно от най-талантливите поколения баскетболисти в лицето на Георги Доколянков, Стефан Боянов, Борислав Михайлов, Светослав Влахов, Петър Санкев, Стоян Шантов, Йордан Каменски, Мардирос Ашикян, Минко Ничев и Любомир Михайлов.

“Бяхме 17-18 годишни, много амбицирани мотивирани да се надиграваме с най-добрите отбори в България”, връща се в спомените си от 1972 г. един от най-добрите пазарджишки баскетболисти на миналия век Стоян Шантов. Той разказа за формата на тогавашното Държавно първенство, както и за това как са протекли финалите.

Тогавашната „А” група беше разделена на 4 зонални подгрупи, като първите мачове започнахме още през месец септември на 1971 г. Победителите от тези четири групи заедно с вторите в класирането оформиха финална шестица, в която на турнира в София през пролетта на 1972-а всеки финалист игра срещу останалите пет отбора. По силата на жребия последния ни мач за титлата се оказа срещу домакините ЦСКА. Останалите ни противници Левски, Пловдив, Берое (Стара Загора) и Доростол (Силистра). Финалът се игра при пълна зала, като 90% от зрителите бяха пазарджиклии. Сред тях – приятели, роднини и близки на момчетата в отбора и много пазарджишки студенти. В този мач победихме ЦСКА с 13 точки разлика, но това не беше най-трудният двубой от финалите, твърди Стоян Шантов.

Според него своеобразния Рубикон за Марица се оказала срещата с Берое, в която пазарджиклии надиграли инфарктно заралии само с 1 точка разлика. Освен купата за държавен първенец, флаг и златни медали, шампионите от Марица (Пазарджик) грабнали и три лични награди от турнира. Георги Доколянков станал най-добър реализатор, Стоян Шантов взел приз за най-добър разпределител, а клубът от Пазарджик си тръгнал и със специалната награда за „Отбор с най-много отличници в училище”.

По повод 50-годишния юбилей от първата шампионска титла голяма част от някогашните участници се събраха на мило тържество в един от пазарджишките ресторанти.

За съжаление, някои от тях не доживяха кръглата годишнина. Треньорът на отбора Сава Костурков почина преди точно 20 години. Покойници са още Георги Доколянков и Петър Санкев. Като цяло, повечето от тогавашния шампионски тим състезатели намериха успешна реализация в житейския си и професионален път. Любомир Михайлов беше директор на ВиК – Пазарджик, а Борислав Михайлов генерален директор на ДЗИ. Светослав Влахов управлява и до днес автомобилен сервиз за авто скоростни кутии, Минко Ничев е в сферата на строителния бизнес, Мардирос Ашикян и Стоян Шантов бяха дълги години в треньори в школата на БК Хебър, съдбата отведе Йордан Каменски в далечния Чикаго. В края на 70-те и началото на 80-те години една част от отбора намери реализация и в мъжкия баскетбол. Георги Доколянков игра за Берое, а Стоян Шантов бе сред асовете на Академик (Пловдив) и Хебър. В родния си град мъжки баскетбол практикуваха Мардирос Ашикян, Светослав Влахов и Любомир Михайлов.

Спортният сайт на Пазарджик

Спортният сайт на Пазарджик. Създаден на 22 септември 2008 година.

Абониране
Уведомление за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Всички коментари
0
Споделете мнението си, като напишете коментарx