1. Начало
  2. »
  3. Мнения
  4. »
  5. Интервю
  6. »
  7. Иван Станев: Предизвикателството е голямо, надявам се на пробив в Европа

Иван Станев: Предизвикателството е голямо, надявам се на пробив в Европа

Време за четене: 4 минути

Пазарджик предлага страхотни условия за семейство и волейбол, заявява разпределителят на „тигрите“.

Разпределителят на Хебър (Пазарджик) Иван Станев отново ще е част от шампионите за новия сезон 2021/22. Опитният волейболист, който изведе пазарджиклии до титлата в Суперлигата с капитанската лента, заяви в специално интервю за BGvolleyball.com, че страхотните условия в клуба, високото ниво на организация, както и добрата селекция, са основните фактори за решението му да продължи в Пазарджик.

Продължаваш за новия сезон с Хебър. Как се чувстваш и доволен ли си от взетото решение?

Чувствам се страхотно. Щастлив съм, че продължавам с Хебър и за новия сезон. Това беше и моето желание. Бързо се разбрахме с ръководството. Очакват ни нови предизвикателства и съм готов за упорита работа за постигането на целите.

След шампионската титла имаше ли предложения от други клубове?

Да, имах. Но с оглед на постигнатато през изминалия сезон, както и факта, че семейството ми се установи в Пазарджик, реших, че това е най-доброто място за мен, още повече, че ръководството също искаше да остана. Доволен съм, че получих доверието на треньори и ръководители.

Какви условия предлага ВК Хебър за едно семейство, каквато е ситуацията при теб?

Много добри. Като цяло на мен ми харесва, че Пазарджик не е много голям град. Всичко е компактно и се намира на близко разстояние. Синовете ми спортуват тук, което е много важно. На жена ми също ѝ харесва градът. А от към условия за един волейболист – нивото е много високо. Имаме на разположение всичко, от което се нуждаем. Няма нещо, което да сме поискали и то да не ни бъде осигурено, така че пак казвам, условията са отлични.

Какъв спорт тренират синовете ти?

Големият ми син тренира бадминтон, защото тук в Пазарджик школата е много добра и силна. Малкият тренира плуване. За мен е много важно, че спортуват. Нямам някаква амбиция да ги правя спортисти, но искам спортът да бъде неизменна част от техния живот и развитие.

Те проявяват ли интерес към волейбола?

Баткото, който сега ще бъде шести клас, започва да проявява интерес и каза, че иска да тренира. Щом има желание нека да опита. Няма лошо. Ще продължи с бадминтон и волейбол.

Цялото ти семейство е с теб, ще ходят ли децата на училище в Пазарджик?

Досега големият ми син беше на училище в Бургас. Но от тази година реши да се премести в Пазарджик. Това е изцяло негово желание. Ние с жена ми не сме се месили, нито сме се опитвали да го караме да прави това. Той сам изяви желание и се радвам, че ще бъдем заедно. Малкият пък ще ходи на градина. Цялото ми семейство харесва Пазарджик и се радвам, че се събрахме.

За новия сезон ще бъдете в по-различен и много по-класен състав?

Да, абсолютно. Като се започне от треньорското ръководство до състезателите, има доста промени. Вече тренираме втора седмица, нивото е доста по-високо – и професионално, и във всеки един аспект има голяма разлика.

С привличането на македонския национал Гьорги Гьоргиев ще имаш много голяма конкуренция на поста разпределител?

Да, така е, но това е нещо нормално. Винаги съм бил на мнение, че когато има конкурениция в един отбор, тогава той търпи някакво развитие. Защото, всяка една тренировка трябва да се раздаваш и е вид себедоказване. Това е само плюс за тима и води до възход.

Няколко думи за старши треньора Камило Плачи?

Имал съм честта да работя с него две или три години в мъжкия национален отбор. Познавам методиката му. С идването си тук той вкара доста нови неща, които, не че ги няма у нас, но не се прилагат. Има негова си система на игра, която държи да спазваме. Притежава уникалното качество, че ако може, макар и нещо малко да изкара от някой състезател, той ще го направи.

През изминалия сезон изведе Хебър до шампионската титла с капитанската лента. Надяваш ли се отново да бъдеш избран за капитан?

Това никога не ми е било някаква фикс идея. Тези неща се решават от ръководството. Мисля, че има достатъчно опитни състезатели, които да бъдат в ролята на капитан. На мен никога не ми е тежало дали ще бъда или не с капитанската лента. Кой ще бъде този човек, ще се определи от треньорското ръководство.

Все пак би ли желал?

Ако ми окажат тази чест, разбира се, че ще нося капитанската лента с гордост и отговорност.

Твоите лични цели и амбиции за предстоящия шампионат?

Личните ми цели винаги са били да даваме максимума през годината. Имаме добра селекция и страхотен специалист на поста старши треньор. Освен спечелването на всички купи в родното първенство, гоним и добро представяне в Европа. Надявам да осъществим тези цели и да направим нещо запомнящо се през този сезон, особено в европейските клубни турнири.

Вълнуваш ли се от предстоящия старт на сезона с публика?

Естествено. За всеки един от нас ще е емоционално. Дано все пак да не се случи нещо. Една година без публика е много. Липсва ни много. В началото, през миналата година бе трудно да свикнем без публика, сега ще е обратния процес. Но тя  е част от спорта. А тук в Пазарджик феновете са уникални, неповторими и ни дават криле. Силно се надявам обстановката да позволява зрителите да са в залата. Да разчитаме на страхотната подкрепа, която получаваме от всички привърженици на Хебър. Мачовете да се превръщат в истински спектакъл, а ние да ги радваме с нашите успешни изяви.

Източник: https://bgvolleyball.com

Спортният сайт на Пазарджик

Спортният сайт на Пазарджик. Създаден на 22 септември 2008 година.

Абониране
Уведомление за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Всички коментари
0
Споделете мнението си, като напишете коментарx