1. Начало
  2. »
  3. Други спортове
  4. »
  5. Други
  6. »
  7. Шахмат
  8. »
  9. Пазарджиклия изведе България до олимпийска титла по шахмат

Пазарджиклия изведе България до олимпийска титла по шахмат

Време за четене: 2 минути

Исторически успех на 19-та пощенска олимпиада постигна България благодарение на гросмайстор Николай Нинов от Пазарджик.

Българският национален тим по кореспондентен шах, предвождан на първа дъска от гросмайстор Нинов, постигна изключителен триумф на протичащия повече от 5 години финал на 19-та олимпиада по кореспондентен шах на ICCF.

Победата на нашия съгражданин над украинския гросмайстор Тереля донесе и минимален успех в мача, като с набраните 27 точки България изпревари четирикратните олимпийски шампиони от Чехия и стана недостижима на върха. Единствено петкратните първенци от Германия могат да изравнят този актив в последната незавършена партия, но дори тогава те ще останат втори заради по-малкото мач-точки. Именно нейният изход се изчаква преди официално да бъде оповестено окончателното класиране, а с това и първата голяма отборна титла за родния шах.

Успехът е още по-сериозен, като се има предвид, че бе постигнат в конкуренцията на най-силния отбор в света в последните 20 години – Германия, който остана едва на четвърто място. Преди тях и след България се наредиха Чехия и Полша.

Кореспондентният шах в България има 70-годишна традиция, като за пръв път нашите състезатели стават олимпийски шампиони.

Досегашното върхово постижение при мъжете бе второ място на Седма Олимпиада (1972 – 1976, след СССР), след което в продължение на почти четири десетилетия българските състави не успяваха да преодолеят полуфиналната фаза. Най-реален шанс за пълен успех се откри на започналата през 2008 г. Осма кореспондентна олимпиада за жени, но тогава нужната печалба в последната партия не бе постигната. Относно практическите олимпиади – със сребърни медали завърши и женският ни национален отбор в Солун през 1984 година, а в края на знаменитата 1994 г. мъжката формация, предвождана за първи път от Веселин Топалов, по подобие на футбола бе четвърта в света, но с гръмка победа над първенеца Русия насред Москва. Впоследствие този успех над водещата шахматна школа бе повторен цели три пъти, но класирането на големи форуми така и не бе подобрено – така единственият подиум за националните ни тимове по практически шах при мъжете все още е трето място на олимпиадата в Лугано през далечната 1968 година.

Източник: Вестник “Знаме”

Ангел Нейков

Редактор в pzsport.info от 28-ми февруари 2018 г.

Абониране
Уведомление за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Всички коментари
0
Споделете мнението си, като напишете коментарx