Щангите се върнаха в Пазарджик, влизат и в Спортното училище

Време за четене: 2 минути

Клуб по вдигане на тежести ще бъде регистриран в Пазарджик в най-скоро време, а наесен този спорт ще се върна в Спортното училище.

Така след последните успехи на възпитаниците на Георги Гърдев от клуб Хебър традицията е възродена. Намираме треньора Николай Вълчев в зала „Хебър” с десетина деца. Той е родом от Добрич, но от години живее в Пазарджик, петкратен държавен шампион и вицеевропейски шампион за кадети, бивш национал, отдал 22 години на щангите. Казва, че в началото дошли двадесетина желаещи. След шест тренировки са наполовина, но пък идват с желание и вече няма такова текучество.

Сега не пропускат тренировка. Сред тях е и единственото ни момиче – Кристиана Тончева, която е нашето цвете. Имаше още едно момиче, но то се отказа, макар технически да беше много добре подготвено. Първата година ще уча децата само на техника, а когато я изградим, ще трупаме и килограми. Апетитът идва с яденето. Тогава ще видят децата, че не било леко да се вдига тежко, но мисля, че нещата ще се случат”, усмихва се треньорът.

Малките щангисти предимно са от ОУ „Христо Смирненски”. Първото състезание е след броени часове в Русе – на националния турнир „Дунавска купа”. Заради проблеми с регистрацията първото участие там ще бъде с картотеките на русенския клуб „Тараненко”. Децата са от четвърти до седми клас, а треньорът Вълчев прогнозира, че един от тях – Христо Недев, ще бъде приет наесен в Спортното училище. „Искам да тренирам и с всяка следваща тренировка да ставам по-добър”.

Тук е моментът да благодаря на Георги Георгиев, който тъкмо навреме ни подаде ръка. Защото проблемът на щангите като цяло е мястото за тренировка. Тази зала бе пригодена за борба и за джудо, защото от години нямаме вдигане на тежести. Благодаря и на общината, защото безвъзмездно ползваме тази зала. От своя страна ние пък не взимаме нито лев такса от децата и сме единственият клуб, който го прави. Тренировките са три пъти седмично от 17 до 18 часа в понеделник, сряда и петък, и са напълно безплатни. Ще тренирам безплатно всяко дете, което посещава нашия клуб. Сега правим кампания и за училищата. Целта ни е да подготвяме спортисти за Спортното училище, където да се гони високо спортно майсторство”, допълва наставникът.

Към момента има два лоста и оборудване за половин щанга, но от федерацията се очаква детска щанга, а на залата предстои цялостен ремонт. Търсят се и спонсори, за да се възроди с общи усилия някогашната слава на Пазарджик в щангите.

Спортният сайт на Пазарджик

Спортният сайт на Пазарджик. Създаден на 22 септември 2008 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.