1. Начало
  2. »
  3. Млади таланти
  4. »
  5. Щангите се върнаха в Пазарджик, влизат и в Спортното училище

Щангите се върнаха в Пазарджик, влизат и в Спортното училище

Време за четене: 2 минути

Клуб по вдигане на тежести ще бъде регистриран в Пазарджик в най-скоро време, а наесен този спорт ще се върна в Спортното училище.

Така след последните успехи на възпитаниците на Георги Гърдев от клуб Хебър традицията е възродена. Треньорът Николай Вълчев е родом от Добрич, но от години живее в Пазарджик, петкратен държавен шампион и вицеевропейски шампион за кадети, бивш национал, отдал 22 години на щангите. Казва, че в началото дошли двадесетина желаещи. След шест тренировки са наполовина, но пък идват с желание и вече няма такова текучество.

Сега не пропускат тренировка. Сред тях е и единственото ни момиче – Кристиана Тончева, която е нашето цвете. Имаше още едно момиче, но то се отказа, макар технически да беше много добре подготвено. Първата година ще уча децата само на техника, а когато я изградим, ще трупаме и килограми. Апетитът идва с яденето. Тогава ще видят децата, че не било леко да се вдига тежко, но мисля, че нещата ще се случат.

Малките щангисти предимно са от ОУ „Христо Смирненски”. Първото състезание е след броени часове в Русе – на националния турнир „Дунавска купа”. Заради проблеми с регистрацията първото участие там ще бъде с картотеките на русенския клуб „Тараненко”. Децата са от четвърти до седми клас, а треньорът Вълчев прогнозира, че един от тях – Христо Недев, ще бъде приет наесен в Спортното училище. „Искам да тренирам и с всяка следваща тренировка да ставам по-добър”.

Тук е моментът да благодаря на Георги Георгиев, който тъкмо навреме ни подаде ръка. Защото проблемът на щангите като цяло е мястото за тренировка. Тази зала бе пригодена за борба и за джудо, защото от години нямаме вдигане на тежести. Благодаря и на общината, защото безвъзмездно ползваме тази зала. От своя страна ние пък не взимаме нито лев такса от децата и сме единственият клуб, който го прави. Тренировките са три пъти седмично от 17 до 18 часа в понеделник, сряда и петък, и са напълно безплатни. Ще тренирам безплатно всяко дете, което посещава нашия клуб. Сега правим кампания и за училищата. Целта ни е да подготвяме спортисти за Спортното училище, където да се гони високо спортно майсторство, допълва наставникът.

Към момента има два лоста и оборудване за половин щанга, но от федерацията се очаква детска щанга, а на залата предстои цялостен ремонт. Търсят се и спонсори, за да се възроди с общи усилия някогашната слава на Пазарджик в щангите.

Спортният сайт на Пазарджик

Спортният сайт на Пазарджик. Създаден на 22 септември 2008 година.

Абониране
Уведомление за
1 Коментар
Най-старите
Най-новите С най-много гласове
Inline Feedbacks
Всички коментари
Ивана

Тази статия първо излезе във вестник “Знаме”. От тях ли я преписахте?

1
0
Споделете мнението си, като напишете коментарx