1. Начало
  2. »
  3. Други спортове
  4. »
  5. Други
  6. »
  7. Шахмат
  8. »
  9. Шампионски купи за шахматистите на Пазарджик

Шампионски купи за шахматистите на Пазарджик

Време за четене: 2 минути

На проведените в периода в Пловдив републикански отборни първенства за сеньори представителният тим на Общински шахматен клуб – Пазарджик в състав гм Крум Георгиев, гм Николай Нинов, мс Красимир Бранков и мс и председател на клуба Димитър Славов, защити реномето си на водещ в страната.

Той спечели първите две надпревари (блиц и рапид), с което вече е притежател на всяка от трите шампионски купи, след като бе носител на трофея в класиката през 2019 година.

Забележителното в случая е, че за последното десетилетие това бе първата изцяло пазарджишка формация на отбора – за уточнение, в стандартните шампионати, в последните от които тимът ни бе неизменно на подиума, регламентът позволява 6-ма състезатели. Малко не достигна за хеттрик от титли, като в турнира с най-дълга контрола изоставането на старта от другия фаворит ”Асеновец” – Асеновград не можа да бъде наваксано. Като успех следва да се отчете и представянето на първия в историята отбор на града в горната възрастова група (кандидат-майсторите Атанас Начев, Люлин Гечев и Атанас Атанасов), които завършиха четвърти, непосредствено след трите фаворита, преодолявайки в преки двубои конкуренцията на останалите три тима.

Ренесансът в местния шахматен клуб настъпи през 2017 г. със завръщането на Крум Георгиев, като към отбора се присъединява и гм Васил Спасов.

Първото участие на тима бе ясен знак, че всички в този спорт трябва да се съобразяват с присъствието му, включително хегемонът (по подобие на тамошния футболен колос) през последното десетилетие ”Абритус” – Разград, който от 2012 г. насам само веднъж пропусна да спечели националното първенство по класически шах. Победа над актуалния тогава шампион ”ЧесБомб” (Пловдив) донася чисто второ място за този исторически първи подиум.

През следващата година бяха въведени две нови първенства – по рапид и блиц.

Тогава тимът завършва в подножието на медалите, но през 2019 г. пропуснатите шансове се възвръщат във вид на 3-то място в класическия шах, 2-ро в рапида и победа в блица. Малко по-късно бе спечелен убедително и гореспоменатия отборен сеньорски шампионат. От това златно лято тимът е в серия от 10 поредни класирания в тройката на републиканските отборни първенства с 4 титли, като през миналата година гм Нинов печели и две индивидуални отличия в паралелно протичащите шампионати на сеньорите – сребърен медал в блица и златен в рапида.

В Ловеч пък се проведе традиционният еднодневен рапид турнир. Представител на Общински шахматен клуб Пазарджик бе гм Крум Георгиев, който потвърди отличната си форма, завършвайки 2-ри без загубена среща. Сред четирите му победи особено се откроява разгромът за само 24 хода с черните фигури над състезателя на ”Абритус” и националния отбор гм Радослав Димитров.

Спортният сайт на Пазарджик

Спортният сайт на Пазарджик. Създаден на 22 септември 2008 година.

Абониране
Уведомление за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Всички коментари
0
Споделете мнението си, като напишете коментарx