БФС готви промени в аматьорския футбол

Време за четене: < 1 минута

БФС смята да направи някои съществени корекции на нормативната си база, касаещи предимно новото първенство в аматьорските Трети лиги.

Според една от тях в отборите вече ще могат да се картотекират футболисти, които между 12 и 21 г. възраст са били два пълни сезона в български отбор. Обсъжда се и правило за задължително налагане на трима състезатели под 23-годишна възраст с пълни игрови 90 минути в среща. Предстои да се вземе решение дали да отпадне правилото, което ограничава футболист да вземе участие в първия и втория отбор в рамките на 72 часа. Според друга новост, вторите отбори ще могат да използват само футболисти в юношеска възраст. Футболисти над тази възраст ще могат да играят само в отбора където са картотекирани, включително и във вторите отбори.

Срещу това предложение обаче опонират тимовете от професионалния футбол, които имат дублиращи формации в Трета лига. Те на свой ред предлагат друго.

Всеки от клубовете с дублиращ състав в Трета лига да има право на петима състезатели с професионален договор, които да могат да участват и в двете нива – аматьорски и професионален футбол. А за да бъде спазен феърплеят, в последните три години същите футболисти да са били юноши на съответния футболен клуб и възрастта им за участие да бъде с пределна граница от 21 години. Другото предложение е свързано с това футболисти между 19 и 21-годишна възраст, които в последните три години да са били юноши на клуба, да могат да играят по всяко едно време в първия и втория отбор.

Спортният сайт на Пазарджик

Спортният сайт на Пазарджик. Създаден на 22 септември 2008 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *