Почина Спас Натов

Време за четене: 2 минути

Спортен Пазарджик потъна в скръб от вестта за кончината на една от най-ярките имена и незабравими личности в българския баскетбол – Спас Натов.

Легендата на пазарджишкия и варненски баскетбол почина внезапно на 53 години. Вероятните причини за смъртта му са инфаркт или масивен инсулт.

Спас Натов е роден на 5 февруари 1968 в Пазарджик и започва баскетболния си път на 8 години. Първият му треньор в Милчо Бангеев. След това го поема Сава Костурков. Преминава в ЦСКА, после играе за Славия и Черно море в клубния си път, а в националния отбор участва на две европейски първенства – през 1991 и 1993 година, като в продължение на 3 години е капитан на “трикольорите”. Между 2006 и 2016 година беше на три пъти треньор на мъжкия отбор на Черно море и работи с подрастващи в школата. От есента на 2017 година той се завърна в Пазарджик. Дойде зареден с ентусиазъм да работи с младите и да открива новите таланти. За някои неща обаче остана неразбран и впоследствие се върна във Варна, който с годините стана нещо като втори негов роден град. Неслучайно във варненският баскетбол признават тримата най-големи свои състезатели – Христо Борисов, Спас Натов и Тодор Стойков.

Изключително покрусен от новината за смъртта на големия Спас Натов бе друга легенда на пазарджишкия баскетбол Стоян Шантов. Със сълзи на очи той сподели преките си впечатления от човекът и баскетболист Спас Натов.

Категорично най-добрият баскетболист, раждал се някога в Пазарджик. Спас бе играч – отбор. Типичен централен нападател, имаше страхотна интелигентност в играта му. Можеше всичко, видимо, не показваше атлетизъм, но винаги беше там, където трябва. Виждаше играта в проекция. Рядко в България сме имали централни нападатели с такива качества и принос, въобще играч-мечта. Като човек бе кротък, толерантен и земен. За варненци той беше идол, защото живя и работи там повече от 25 години и постигна много, сподели Стоян Шантов.

Поклон пред паметта на Спас Натов!

Спортният сайт на Пазарджик

Спортният сайт на Пазарджик. Създаден на 22 септември 2008 година.

Абониране
Уведомление за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Всички коментари
0
Споделете мнението си, като напишете коментарx