1. Начало
  2. »
  3. Други спортове
  4. »
  5. Пазарджиклия оглави европейския петобой

Пазарджиклия оглави европейския петобой

Време за четене: 2 минути

Първият човек в родния модерен петобой – пазарджиклията Андрей Кузманов, беше избран за президент на европейската централа.

По регламента на международната централа UIPM всеки континентален президент автоматично става и част от Изпълнителния борд на световната федерация.

За мен е голяма чест, че оглавих Европейската федерация по модерен петобой. Благодаря за доверието, което получих и се надявам на Конгреса през лятото да бъда избран и за нов мандат. Досегашният ръководител Дмитрий Сватковски няма право да бъде вече на този пост, заради решението на УАДА държавни служители от Русия да бъдат президенти на спортни федерации. Сватковски е депутат от руския парламент и по новите правила не може да бъде и председател на европейската федерация. Поканата към мен дойде от Клаус Шорман, който е президент на UIPM и борда на Световната централа. Веднага започвам да правя нов план за развитие на европейския петобой, който ще го представя на Конгреса през месец юли, сподели Андрей Кузманов.

В над 100-годишната история на модерния петобой, който е измислен от създателя на модерните олимпийски игри Пиер Дьо Кубертен, никога българин не е бил на толкова върхова позиция в управлението на този спорт.

Кой е Андрей Кузманов.

Роден е на 04 март 1959 година в Пазарджик. Завършва образование в столичното “Олимпийски надежди” и след това във ВИФ “Георги Димитров” (сега НСА). Многократен републикански шампион по плуване и модерен петобой. Трети на Европейското първенство по модерен петобой през 1985 г. Президент е на родната федерация от 2008 г. Вицепрезидент е на Европейската конфедерация и шеф на Балканската по модерен петобой. В Международния съюз е член на бизнескомисията.

Спортният сайт на Пазарджик

Спортният сайт на Пазарджик. Създаден на 22 септември 2008 година.

Абониране
Уведомление за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Всички коментари
0
Споделете мнението си, като напишете коментарx