1. Начало
  2. »
  3. Други спортове
  4. »
  5. Волейбол
  6. »
  7. Промени в правилата на волейбола: Разрешиха на либерото да бъде капитан

Промени в правилата на волейбола: Разрешиха на либерото да бъде капитан

Време за четене: < 1 минута

Новите решения влизат в сила от догодина.

Важни решения за промени в играта волейбол взе 37-ия световен конгрес на FIVB. Най-любопитната от тях е свързана с правило 5 и поста на либерото, за което по предложение на Борда на съдийската комисия бе решено, че може да бъде капитан на отбора. Делегатите одобриха всички тази и останалите промени анблок със 160 гласа „за“, 3 „против“ и 1 „въздържал се“. В мотивите си шефът на съдийския Борд Гилермо Паредес поясни, че тъй като либерото често влиза и напуска терена, както се случва в много случаи с капитана, няма причина да не се позволи да води отбора. Така правило 5 бе преразгледано.

Също така беше одобрено изменение на правило 15.8. – отбор, който вече е изчерпал шестте си смени, да остане непълен поради изгонване на играч или дисквалификация. Следователно тимовете вече ще могат да използват резерва, ако играч на терена бъде изгонен или дисквалифициран, независимо от броя на вече използваните смени.

Правило 14.6. както във волейбола, така и в плажния волейбол е променено, за да позволи едновременен контакт на блокиращия и атакуващия на мрежата и по този начин да подобри ритъма на играта.

Официалните правила за волейбола и плажния волейбол влизат в сила три месеца след одобрението на конгреса. Поради отлагането на Олимпийските игри в Токио 2020, прилагането на тези нови правила ще започне на 1 януари 2022 г.

Спортният сайт на Пазарджик

Спортният сайт на Пазарджик. Създаден на 22 септември 2008 година.

Абониране
Уведомление за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Всички коментари
0
Споделете мнението си, като напишете коментарx