1. Начало
  2. »
  3. Други спортове
  4. »
  5. Други
  6. »
  7. Спортни бази и съоръжения
  8. »
  9. Започва и реконструкция на “Балона” в Пазарджик

Започва и реконструкция на “Балона” в Пазарджик

Време за четене: 3 минути

Средствата са осигурени от държавна субсидия за капиталови разходи, поясни кметът Тодор Попов.

До месец юни тази година община Пазарджик ще реновира открития плувен басейн, по-известен като “Балона”, както и съблекалните към него. Това е първият етап от проекта Пазарджик отново да има голям открит плувен комплекс след ремонта и на втория плувен басейн догодина, съобщи кметът на Пазарджик Тодор Попов.

С този обект продължаваме нашата последователна политика в това да обновяваме и да вдъхнем живот на такива територии в града, които бяха, меко казано, занемарени и забравени. Затова тази година по план ще направим нещо, което ще зарадва голяма част от хората, особено малко по-порасналите момичета и момчета, защото това е място, което е създавало шампиони – хора, с които сме се гордели и продължаваме да се гордеем. Защото Пазарджик е имал една от най-силните плувни школи в България! Нашият план за тази година е до 1 юни да реновираме открития плувен басейн със съблекалните, а всеки от клубовете да има свой кабинет в сградата. Амбицията ни е след ремонта 50-метровият басейн да отговаря на стандартите за провеждането на национални състезания. Говорим за пълна реконструкция, с нова отоплителна система, както и такава за филтриране на водата и всички възможно най-добри технологии за този вид дейност, заяви Тодор Попов.

Ремонтните дейности ще обхванат и прилежащата сграда. Ще бъдат обособени външни и вътрешни душове, ще бъде ремонтиран покривът, ще бъдат монтирани соларни системи за топла вода.

В следващата година ще продължим с ремонта на втория басейн. Съоръжението за скокове във вода не отговаря на никакви стандарти, затова там ще направим басейн за по-малките деца и с това ще завършим комплекса. Важно е да кажем, че това ще е открит плувен басейн и ще бъде стопанисван в периода май-септември, а през останалата част от годината децата ще тренират в закрития плувен басейн. Впоследствие, ако имаме възможност и средства, може да помислим за целогодишното му стопанисване, но на този етап подобни разходи не можем да си позволим.

Реновацията на сградата със съблекалните ще струва около 350 хиляди лева, инвестицията във басейна е близо милион и 200 хиляди лева, а заедно с малкия басейн ще достигне около 1 милион и 700 хиляди лева. Средствата са поравно разпределени и осигурени от държавна субсидия за капиталови разходи, каквито всяка община получава и собствени средства. Това уточни кметът. Той съобщи още, че освен за спортисти, басейнът ще бъде отворен и за граждани.

В събота и неделя ще се ползва като плажна зона, докато не бъде ремонтиран градският плаж, което е планирано за 2022 година, а през делничните дни ще се прецени дали един или два коридора би могло да се заделят за граждани. Организацията на допускането на граждани ще стане ясна на по-късен етап, след като бъде направено разпределението за клубовете, в които над 480 деца тренират плуване, трибой и петобой, категоричен е Попов. С този открит плувен комплекс продължаваме нашата последователна, уверена и безкомпромисна политика в това да стимулираме повече хора да спортуват в нашия град. Няма да се уморя да повтарям, че всеки лев, даден в спортни бази, е умножен по 10 по отношение на здравето на деца и нашите съграждани. Не може да виним децата, че не спортуват, щом няма бази, затова първо трябва да осигурим спортни бази и те да бъдат достъпни за всички. Догодина ще направим и градския плаж, с което ще завършим този открит комплекс – той е свързан с острова и тук се обособява една зона, с която заслужено да се гордеем и която ще ни позволи да имаме не само повече самочувствие, а и да сме по-здрави, което е най-важното, каза още Тодор Попов.

Спортният сайт на Пазарджик

Спортният сайт на Пазарджик. Създаден на 22 септември 2008 година.

Абониране
Уведомление за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Всички коментари
0
Споделете мнението си, като напишете коментарx