1. Начало
  2. »
  3. Футбол
  4. »
  5. В ДЮШ на Хебър следват нидерландски и белгийски модел

В ДЮШ на Хебър следват нидерландски и белгийски модел

Време за четене: 3 минути

Три години след рестарта на школата си ФК Хебър отново дава заявка да бъде люпилня на таланти.

Последното име, което предизвика интерес, е това на Андриан Краев – брат на национала Божидар Краев. Роденият през 1999 година Андриан пристигна в Пазарджик на 17 години и само три по-късно стана част от Левски (София). Целта на Хебър е такава – да създава собствени юноши или да привлича обещаващи млади таланти от други градове. Идеята на спортния директор на клуба Иван Папазов е в Хебър да бъде следван модела на развитие, налаган в Белгия и холандските клубове. Затова от първостепенно значение е изграждането на базата. Основната помощ за това идва от кмета на града Тодор Попов.

Поставихме си цели и начертахме план как ще работим, но първото, което трябваше да направим, е да създадем условия. И то добри условия, за да можем да покажем на всяко дете и родител, които дойдат при нас, къде пристигат. През последните три години бройката на трениращите подрастващи в школата варира между 450 и 480 деца в школата, с които работят и 17 треньори, коментира Иван Папазов внушителните цифри.

Гордостта на футболния Хебър е отличната база, с която разполага и може да се сравнява с повечето професионални клубове от елита. Освен основния терен, на който играе мъжкият отбор, базата включва още два изкуствени терена (единият със стандартни размери за Футбол 11), още 3 помощни терена – всички те с модерна поливна система, както и един терен в Спортното училище на града.

Детско-юношеската школа на Хебър има отбори във всички възрасти, дори не по един, а по два – едните се състезават в Зона София, другите играят мачове в  Област Пазарджик. Тимът до 19 години е в елитната юношеска група U-19. Абсолютно всички подрастващи футболисти в школата са оборудвани с пълна екипировка, каквато използват и в мъжкия състав. Преди години всяко по-качествено дете избира друг отбор било то в региона, или в София, за да продължи да се развива, но сега не е така.

Перфектните условия задържат почти всички юноши, като дори се привличат много от други градове. Последният трансфер на Андриан Краев в Левски още повече мотивира доскорошните му съотборници в школата на Хебър. В последно време в клуба се превърна в традиция юношите да бъдат част от мъжкия тим. Така осем момчета от ДЮШ към настоящия момент вече имат професионални договори с първия отбор. На лагерите в чужбина неизменно присъстват и юноши, за да “помиришат мъжкия футбол”, както казва Папазов.

Треньорът на представителния отбор Николай Митов всеки понеделник прави оперативка, за да посочи кои юноши ще включи в тренировките през седмицата.

Това също е традиция в Хебър, която смятат да запазят, тъй като определено дава резултат. Известно време в школата на клуба работи испанец, след него дойде французин, който и в момента помага с опита си. Разбира се, треньорите и ръководството на футболния Хебър изпитват и трудности, докато градят всичко това. Голяма част от тях са свързани тежкото администриране и координиране на натоварената школа, където има огромен брой деца и съответно препълнени ежедневни графици.

Още с идването си спортният директор Иван Папазов е записал абсолютно всички треньори от школата на курсове по английски език, защото…

Вече имах идея, че един ден ще доведа методист от чужбина. Ако не се развиват и не учат, няма смисъл да работят тази професия.

Със сигурност възраждането на Спортното училище изключително много помага на Хебър, тъй като 140 от трениращите в клуба учат именно в него.

Спортният сайт на Пазарджик

Спортният сайт на Пазарджик. Създаден на 22 септември 2008 година.

Абониране
Уведомление за
2 Коментара
Най-старите
Най-новите С най-много гласове
Inline Feedbacks
Всички коментари
Родител

Това ще да е някаква шега нали? няма общо с реалността

Тодор

единственият модел, който се спазва е – дясна ръка, ляв джоб 😉

2
0
Споделете мнението си, като напишете коментарx