1. Начало
  2. »
  3. Други спортове
  4. »
  5. Други
  6. »
  7. Спортни бази и съоръжения
  8. »
  9. Чакат се нови придобивки за спортната база на Пазарджик през 2021 година

Чакат се нови придобивки за спортната база на Пазарджик през 2021 година

Време за четене: 4 минути

Новата 2021-ва ще бъде поредната добра година за пазарджишкия спорт, който ще увеличи и модернизира допълнително базата си.

А тя е първото условие за приобщаване на все повече млади хора от областния център и населените места в общината към социалния феномен, наречен спорт. Той е сред основните приоритети на Община Пазарджик, която вече пета година продължава с мащабното строителство и модернизиране на базата за спорт. Желаещите да спортуват младежи са все повече, в резултат на което потребностите от разширяване на спортната база растат прогресивно.

Плановете на общинското ръководство са до края на годината за спортистите да бъдат завършени две нови спортни зали и летен плувен комплекс.

Но това не е всичко. През пролетта ще приключи ремонтът на фасадата и покривната конструкция на спортна зала „Васил Левски”, след което пък ще започне вторият етап от модернизиране на трибуните на стадион „Георги Бенковски”. Всичко това независимо от продължаващата в света и страната COVID-19 пандемия, която безусловно засяга всички сфери на живота.

Новите зали

Без никакво забавяне и с ударни темпове продължава изграждането на новата тренировъчна зала в двора на спортното училище, чиято първа копка в края на октомври месец направиха спортният министър Красен Кралев и кметът на общината Тодор Попов. Новата зала се изгражда със съвместно финансиране, осигурено поравно от Министерството на образованието и науката и Община Пазарджик, което е на стойност 1 288 771 лева с ДДС. Съоръжението ще бъде на един етаж, на който ще са разположени зала, съблекални за мъже, жени и хора в неравностойно положение, помещения с душове, общи помещения и фитнес зала.

Втори фронт за строително-ремонтни дейности през тази зима ще бъде „отворен” на някогашния работнически спортен комплекс „Зона на здравето”.

През отминалата 2020 година там бе реновирана цялата налична инфраструктура, която се превърна в поредното бижу от патримониума на общинската спортна база. Средства не достигнаха само за старата и порутена зала, която чака своето тотално обновление вече 30 години.

Междувременно кметът Тодор Попов успя да договори държавно финансиране за нея и с дофинансиране чрез средства от общинския бюджет тази компрометирана постройка до няколко месеца ще се превърне в една чисто нова зала, която веднага ще поеме част от „трафика” по дейността на трениращите на закрито спортни клубове в Пазарджик.

С финансиране по линия на  ММС, в края на 2020 година стартира и ремонтът на покрива и фасадата на спортна зала “Васил Левски”, която е най-голямата на територията на община Пазарджик.

Този проект беше дългоочакван, след като през годините в нея се направиха няколко вътрешни ремонта, свързани със смяна на отоплението, модернизиране на всички общи части, тоалетни и сервизни помещения. С преобразяването на външната част залата ще добие съвсем нов съвременен облик.

Предстои и подмяна на външното осветление, като ще бъдат монтирани големи осветителни тела в цветовете на българското знаме – бяло, зелено, червено, а на предните фасади и колоните ще има пана на олимпийските и световни шампиони на Пазарджик.

Още планове

При последното си идване в областния център Министър Кралев обсъди с кмета Тодор Попов и общинския съветник Ренета Камберова плановете за изграждане на вентилация в залата по художествена гимнастика „Младост”. За това община Пазарджик ще кандидатства с проект за финансиране от ММС. На дневен ред и планирането за дългоочаквания ремонт на зала „Хебър”, който по обективни причини бе отлаган във времето. В плановете на общинското ръководство влизат и още дейности, свързани с подобряване на спортната база на Пазарджик.

В парк “Стадиона” ще бъде изграден нов спортен комплекс с игрища за волейбол и баскетбол и лекоатлетическа писта, така че живущите в тази част на града да спортуват там и да не се налага да отиват чак до “Острова”.

По отношение на спортна база „Георги Бенковски” през 2021-ва предстои изграждане на втория етап от трибуните с козирка. Модернизацията включва направата на нови две сектора със седалки, които ще бъдат разположени от двете страни на основната трибуна, намираща се над корпуса със съблекалните. Последният, трети етап от реновирането на стадион “Георги Бенковски” е свързана със сектор “А”, чийто ремонт трябва да се случи през 2022 г.

Друг дългочакан проект по отношение на общинската спортна база на открито е този за някогашния „Балон” – основна лятна база на плуването и модерния петобой в Пазарджик през 80-те години на миналия век.

След зората на демокрацията той бе тотално унищожен и постепенно разграбен. Намеренията на община Пазарджик са „кацналият” на брега на река Марица спортен комплекс да бъде основно реконструиран, а паркът около него облагороден.

Според представители на плувните спортове в Пазарджик реставрацията на „Балона” е от витално значение за още по-големия просперитет на плуването. Закрития басейн в центъра на Пазарджик отесня отдавна и помещаващите се в него няколко клуба буквално се „задушват” от много спортуващи този хармоничен спорт млади и по-възрастни пазарджиклии.

Спортният сайт на Пазарджик

Спортният сайт на Пазарджик. Създаден на 22 септември 2008 година.

Абониране
Уведомление за
1 Коментар
Най-старите
Най-новите С най-много гласове
Inline Feedbacks
Всички коментари
Тодор

Дано не ги строят същите фирми, които “ремонтираха” Зоната на здравето, защото футболните терени са годни за футбол само за наблюдаващите отстрани (:

1
0
Споделете мнението си, като напишете коментарx