1. Начало
  2. »
  3. Футбол
  4. »
  5. Почина Йордан Ташев – основателят на Бенковски (Пазарджик)

Почина Йордан Ташев – основателят на Бенковски (Пазарджик)

Време за четене: 3 минути

Основателят на ФК Бенковски (Пазарджик) и бивш изпълнителен директор на този клуб Йордан Ташев е починал снощи на 79-годишна възраст.

Той е бивш републикански рефер по футбол. Като млад човек в началото на 60-те години на миналия век играе в аматьорските нива на местния футбол. През1989 година Йордан Ташев ръководи контролен мач между Хебър и ЦСКА в Пазарджик. По-късно намира мястото си на съдийското поприще. Обичаше да казва, че е един от малкото, позволил си да вдигне червен картон на Христо Стоичков, макар и в контролен мач. След края на съдийската си кариера, Ташев се отдаде на обществена спортна дейност.

През декември 2000 година Йордан Ташев учредява ФК Бенковски със свои съмишленици.

Точно преди 20 години, през декември 2000 година в ресторанта на някогашния Монархически клуб със свои съратници Йордан Ташев учреди ФК Бенковски. Идеята му бе този клуб да стане алтернатива на ФК Хебър, който по това време беше подвластен на влиянието на столични бизнесмени и живуркаше във “В” група. Начинанието на Ташев и компания преминава през куп перипетии в следващите няколко години. Виталната глътка въздух за начален живот ФК Бенковски получава от играещият по това време в “А” ОФГ – Пазарджик селски тим на ФК Виноградец. Още през пролетта на 2001-ва двата клуба правят обединение, основано на взаимна изгода – “винарите” са член на четвърта лига, имат и стадион, но им липсват футболисти и пари. “Беки” пък е в ролята на чуждо дете за тогавашната местна власт на Пазарджик и е лишен от база и субсидия.

През 2002 г. Хебър и Бенковски-Виноградец играят областен финал за Купа България на стадион “Георги Бенковски” в Пазарджик.

След една година “изгнание” във Виноградец, “Бенковски” прави опит да намери своето място в Пазарджик. Йордан Ташев пише прокламация до Общинския съвет и тогавашния кмет д-р Иван Колчаков, с която се иска достъп до спортната база “Георги Бенковски” и пай от общинската субсидия. Исканията обаче получават мълчалив отказ и “Бенковски” е принуден да играе домакинските си мачове на стадиона в Драгор. Следват две години през които клубът спира състезателна дейност. Тя е подновена през есента на 2004-та, когато следва ново обединение, този път с Левски (Ракитово). Тогава Йордан Ташев убеждава бизнесмена и общински съветник Борислав Даскалов да се ангажира с финансовата издръжка на Бенковски, а самият той става спортно-технически директор. За треньор е привлечен легендата Атанас Пашев. След яростна битка на няколко фронта клубът от Пазарджик все пак получава допуск до стадион “Георги Бенковски”, където започва да играе домакинските си мачове. “Беки” печели първенството на “А” ОФГ, а с това и визата за “В” група.

В този момент обаче възниква ударна доза напрежение между спонсора Боби Даскалов от една страна и Йордан Ташев от друга.

През месец април 2005 година, в съблекалнята на ФК Бенковски Йордан Ташев и Боби Даскалов водят лют спор . В резултат на това през лятото на 2005-та Бенковски отново остава без финансиране и се отказва да играе в Трета лига. Финансовата издръжка за ниво “А” Окръжна е поета от бизнесмена Никола Василев, треньор става Лазар Димитров. В следващите два сезона Бенковски редува силни и слаби игри в групата. На третата година клубът е силно застрашен от изпадане и Данчо Ташев се обръща за помощ към шефа на “Орион” Иван Папазов, който през пролетта на 2008 година поема издръжката на отбора и на Общо събрание е избран за председател на УС. Бенковски става ОФК, а още през следващата година влиза в Трета лига, печелейки баража с Витоша (Долна Диканя) с 2:1 на стадиона в Ихтиман. Треньор е Спас Спасов.

Следват 3 сезона, през които “Беки” е фактор в Югозападната “В” група.

Приказката на този клуб свършва през лятото на 2011 година, когато Иван Папазов се оттегля от финансирането на отбора, а Йордан Ташев преминава за около една година на работа в новучредения ФК Хебър 2011. Оттогава до днес Данчо Ташев постепенно се оттегли от обществена и спортна дейност. До последно обаче беше човек с мнение, което упорито отстояваше винаги. Имаше малко, но много верни приятели, които независимо от превратностите на съдбата, не му обърнаха никога гръб. Йордан Ташев ще бъде погребан във вторник, 15 декември, в тесен семеен кръг, съобщиха негови близки.

Почивай в мир!

Спортният сайт на Пазарджик

Спортният сайт на Пазарджик. Създаден на 22 септември 2008 година.

Абониране
Уведомление за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Всички коментари
0
Споделете мнението си, като напишете коментарx