“Спортувай и се забавлявай и всеки ден успявай” започна своя поход

Време за четене: 3 минути

Изключително интересен, мотивиращ и различен ден бе вчерашният 17 февруари за учениците от Основно училище “Христо Ботев” в село Сарая.

Те, заедно със своя директор Ангел Малинов както и част от учителския колектив, бяха домакини на събитие част от проекта “Спортувай и се забавлявай и всеки ден успявай” по Национална програма за младежта (2016-2020), Договор №25-00-67/24.09.2019 година. Изпълнител на проекта е младежки спортен клуб “Пазарджик спортува“с председател Ренета Камберова с помощта на Министерството на младежта и спорта и Община Пазарджик. Именно тя, в ролята си на спортен специалист, постави начало на изпълнение на проекта, като прие поканата на домакините от училище в село Сарая.

В проекта са включени общо 10 села от Пазарджишка област, но интересът още в началото е повече от сериозен, което може да доведе до увеличаване на техния брой.

Първата част от събитията включва запознаване на деца и младежи с успелите спортни личности на Пазарджик.

Това бяха абсолютната световна шампионка и олимпийска медалистка по художествена гимнастика Ренета Камберова и една от звездите на българския бадминтон – Гергана Павлова. Тя зае безапелационно първо място във вота на публиката в анкетата “Спортист на годината” в Пазарджик и второ място при гласуването на звездното жури.

Втората част “Шампионът в мен” ще пренесе децата и младежите на спортната арена.

Още вчера те получиха спортни артикули, с които имат време да спортуват, за да участват в бъдещия спортен празник, организиран отново от Пазарджик спортува. А третата финална част от поредицата събития, свързани с проекта, е учениците да посетят истинско спортно състезание, за да видят на живо усилията и труда на спортистите, както и как се печелят медали.

Събитията и целият проект “ Спортувай и се забавлявай и всеки ден успявай” е напълно отворен за всички деца и младежи във всички села, които са част или ще бъдат част от него.

Срещата премина при изключителен интерес. Учениците изгледаха видеоклип от успешното световно първенство на Ренета Камберова с ансамбъла по художествена гимнастика от Измир през 2014 година, на което българките станаха абсолютни световни шампионки.

Рени демонстрира и майсторство с уредите, но и не само това. Думите ѝ бяха по-важни за начина, по който се постигат успехите:

Искам да знаете, че с много труд всичко се постига. Няма невъзможни неща. Не се отказвайте пред нищо, а имайте цели, които да преследвате и постигате!

Учениците изгледаха клип и с представянето на Гергана Павлова. На първото видео тя остана на второ място, но на следващото видео вече бе на най-високото стъпало на почетната стълбичка.

Спортът е и победи, но и загуби. Няма спортист, който може само да печели. Важното е, когато паднеш, да знаеш как да се изправиш. Да вземеш поуки от загубата и допуснатите грешки, за да може следващият път да победиш, каза Гери, което допълнително показа какво е мотивация на гостоприемните домакини.

Спортният сайт на Пазарджик

Спортният сайт на Пазарджик. Създаден на 22 септември 2008 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *