1. Начало
  2. »
  3. Други спортове
  4. »
  5. Драма в скиориентирането: Съдии лишиха българин от златото на ЕП

Драма в скиориентирането: Съдии лишиха българин от златото на ЕП

Време за четене: 2 минути

По инфарктен начин приключи състезанието на 19,8 км от Европейското първенство по скиориентиране при мъжете, което се провежда в местността “Старина” край Юндола, видя репортер на velsport24.com.

Първоначално за победител бе определен българинът Станимир Беломъжев. Преди това съдиите пък декласираха шведа Ерик Рост. Скандинавецът бе по-бърз с 51 секунди от Беломъжев, но се оказа че не e спазил изискването да се отбележи на една от контролните точки. Нарушението на Рост бе достатъчно условие за декласирането му. Подобна бе и практиката с останалите състезатели до този момент на шампионата.

Шведът Ерик Рост получава информация по телефона за решението на съдиите
Шведът Ерик Рост получава информация по телефона за решението на съдиите

От треньорския щаб на Швеция светкавично подадоха контестация, която странно защо и как бе уважена от съдиите.

„Вероятно лобито, което имат скандинавците в световната федерация натежа в полза на състезателя на „Тре крунур“, коментираха огорчени от решението от българска страна.

По този начин Ерик Рост бе възстановен на първото място на дългата дистанция, която в скиориентирането е популярна още като маратонската. Шведът преодоля трасето за 93:48 минути.

Шефът на БФОриентиране проф. Атанас Георгиев (вдясно) коментира ситуацията със Станимир Беломъжев
Шефът на БФОриентиране проф. Атанас Георгиев (вдясно) коментира ситуацията със Станимир Беломъжев

Сребърното отличие остана за Станимир Беломъжев. Световният ни шампион от Красноярск изпревари с 8 секунди бронзовия медалист Ойвин Ватердал от Норвегия. Това е втори медал за 29-годишния ни национал от първенството. Беломъжев спечели и бронзово отличие от средната дистанция.

Ерик Рост метри преди да финишира на дългата дистанция от 19,8 км
Ерик Рост метри преди да финишира на дългата дистанция от 19,8 км

Изненадващо без медал от дългата дистанция остана Русия. 14-кратният световен и 8-кратен европейски шампион Едуард Хренников се задоволи с четвъртото място, а пети остана сънародникът му Андрей Ламов, който е лидер в световната ранглиста.

Стартът на дългата дистанция при мъжете протече при рекордна жега. Термометрите по време на състезанието показваха 28° C. В четвъртък, 8 февруари, е последният състезателен ден от Европейското първенство по ски-ориентиране. Шампионатът ще приключи с щафетите.

Филип Устабашиев, velsport24.com

Спортният сайт на Пазарджик

Спортният сайт на Пазарджик. Създаден на 22 септември 2008 година.

Абониране
Уведомление за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Всички коментари
0
Споделете мнението си, като напишете коментарx