Любослав Пенев: Най-важни са детско-юношеските школи

Време за четене: 2 минути

Кандидатът за президент на БФС Любослав Пенев поставя детско-юношеския футбол в основата на концепцията си за промени и реформи.

Това е една от основните точки в идеите му за развитие на футбола, която той представи в Пазарджик. За да заявят подкрепата си за кандидатурата на Любослав Пенев, в ресторанта на хотел „Форум“ се събраха известни имена от областния град, като Янко Янков, Йордан Ташев, Начко Василев, Стоил Фърцов, Георги Куцовски и много футболни фенове на ЦСКА.

Сборникът с програмата на Пенев е изработен съвместно от председателя на направление „Детско-юношески футбол“ към БФС Пламен Михов и заместник-директора на треньорската школа Юри Николов. Според Пенев най-големият проблем на българския професионален футбол е, че не може да роди реални резултати от четиринадесет години насам и моментът за промяна вече е настъпил. Вината не е само на футболистите, а и на техните треньори, които пък притиснати от обстоятелствата, нямат шанса да създадат нещо продуктивно. Липсата на спонсори, които да издържат отборите също е бич, който допринася за липсата на видими резултати.

Ники Илиев, както продължават да го наричат, е кандидат за вицепрезидент на Пенев. Той набеляза проблемите в детско-юношеския футбол и както той се изрази, тези впечатления са базирани на лични наблюдения и разговори с треньори – не само от школата на Левски. Според Илиев проблемите в българския футбол се дължат на липса на конкуренция и оспорвани мачове, слаба селекция, остаряла методика, ниско заплащане на треньорите, в школите работят треньори с ниска квалификация, някои от тях дори не разполагат с необходимите лицензи. Материалната база е остаряла, а на места даже липсва, според Илиев.

Ето какво обещава Пенев, ако стане шеф на БФС – връщане на училищния футбол. Играта ще влезе в училищата, за което вече са водени разговори с Министерството на образованието и науката. Повишаване на конкуренцията чрез организиране на турнири, кампове и т. н. Подрастващите ще бъдат следени постоянно. Ще се въведе обща методика на работа, както и пособия за тренировки, ще бъде повишена квалификацията на треньорите и изискване към тях да знаят поне един западен език, както и да имат елементарна компютърна грамотност. Ще отпаднат таксите за някои от клубовете, а за други ще бъдат намалени. В плановете му влиза и изграждането на няколко нови бази за футболни тренировки, които ще бъдат ползвани от децата, юношите и мъжките професионални отбори. Революционна е и идеята му децата от малцинствата също да бъдат приобщавани към футбола. Особено важен е аматьорският футбол, откъдето тръгват всички футболисти. Но най-важното е това да бъде провокиран интересът на децата към футболната игра.

Спортният сайт на Пазарджик

Спортният сайт на Пазарджик. Създаден на 22 септември 2008 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.