1. Начало
  2. »
  3. Футбол
  4. »
  5. Любослав Пенев: Най-важни са детско-юношеските школи

Любослав Пенев: Най-важни са детско-юношеските школи

Време за четене: 2 минути

Кандидатът за президент на БФС Любослав Пенев поставя детско-юношеския футбол в основата на концепцията си за промени и реформи.

Това е една от основните точки в идеите му за развитие на футбола, която той представи в Пазарджик. За да заявят подкрепата си за кандидатурата на Любослав Пенев, в ресторанта на хотел „Форум“ се събраха известни имена от областния град, като Янко Янков, Йордан Ташев, Начко Василев, Стоил Фърцов, Георги Куцовски и много футболни фенове на ЦСКА.

Сборникът с програмата на Пенев е изработен съвместно от председателя на направление „Детско-юношески футбол“ към БФС Пламен Михов и заместник-директора на треньорската школа Юри Николов. Според Пенев най-големият проблем на българския професионален футбол е, че не може да роди реални резултати от четиринадесет години насам и моментът за промяна вече е настъпил. Вината не е само на футболистите, а и на техните треньори, които пък притиснати от обстоятелствата, нямат шанса да създадат нещо продуктивно. Липсата на спонсори, които да издържат отборите също е бич, който допринася за липсата на видими резултати.

Ники Илиев, както продължават да го наричат, е кандидат за вицепрезидент на Пенев. Той набеляза проблемите в детско-юношеския футбол и както той се изрази, тези впечатления са базирани на лични наблюдения и разговори с треньори – не само от школата на Левски. Според Илиев проблемите в българския футбол се дължат на липса на конкуренция и оспорвани мачове, слаба селекция, остаряла методика, ниско заплащане на треньорите, в школите работят треньори с ниска квалификация, някои от тях дори не разполагат с необходимите лицензи. Материалната база е остаряла, а на места даже липсва, според Илиев.

Ето какво обещава Пенев, ако стане шеф на БФС – връщане на училищния футбол. Играта ще влезе в училищата, за което вече са водени разговори с Министерството на образованието и науката. Повишаване на конкуренцията чрез организиране на турнири, кампове и т. н. Подрастващите ще бъдат следени постоянно. Ще се въведе обща методика на работа, както и пособия за тренировки, ще бъде повишена квалификацията на треньорите и изискване към тях да знаят поне един западен език, както и да имат елементарна компютърна грамотност. Ще отпаднат таксите за някои от клубовете, а за други ще бъдат намалени. В плановете му влиза и изграждането на няколко нови бази за футболни тренировки, които ще бъдат ползвани от децата, юношите и мъжките професионални отбори. Революционна е и идеята му децата от малцинствата също да бъдат приобщавани към футбола. Особено важен е аматьорският футбол, откъдето тръгват всички футболисти. Но най-важното е това да бъде провокиран интересът на децата към футболната игра.

Спортният сайт на Пазарджик

Спортният сайт на Пазарджик. Създаден на 22 септември 2008 година.

Абониране
Уведомление за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Всички коментари
0
Споделете мнението си, като напишете коментарx