Пазарджиклия конструира болиди

Време за четене: < 1 минута

Пазарджиклията Кирил Цветков още няма 25 години, но вече е натрупал солиден опит в конструирането и управлението на състезателни болиди. В момента Кирил е на финала на магистратурата си в най-престижния наш университет за инженери и същевременно работи в българския филиал на автомобилния гигант Хюндай.

Кирил Цветков е сред ентусиастите от Техническия университет, работещи от 2015 година по проекта за създаване на болид, с който да участват успешно в световните автомобилни състезания, известни като Formula student. Българският отбор вече взе участие в изданието на Formula Student през лятото на 2016 година. Целите им са да построят формула, с която да се състезават в страни като Германия, Англия, Италия, Унгария срещу топ университети от цял свят и да докажат, че България има добри млади инженери и производство на световно ниво. Нашият тим се е класирал за състезанието Formula SAE Italy & Formula Electric Italy 2017, което ще се проведе от 19 до 23 юли 2017 на писта “Рикардо Палети” в Италия. Там българските ентусиасти ще се състезават в клас 1C (двигатели с вътрешно горене).

Преди около месец Кирил Цветков и Любомир Герасимов гостуваха в “Шоуто на Слави”, където разказаха за страстта си към високите скорости и амбициите си като конструктори.

Спортният сайт на Пазарджик

Спортният сайт на Пазарджик. Създаден на 22 септември 2008 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *