1. Начало
  2. »
  3. Мнения
  4. »
  5. Интервю
  6. »
  7. Танчо Калпаков: Искам да направя хората в Пазарджик щастливи с играта на Хебър!

Танчо Калпаков: Искам да направя хората в Пазарджик щастливи с играта на Хебър!

Време за четене: 6 минути

Танчо Дончев Калпаков е роден на 13 март 1975 година в град Панагюрище. Юноша е на Оборище (Панагюрище), а първият му мъжки отбор е Хебър, като дебютът му е бил в “Б” група. Освен за тези два отбора, той е играл още за Армеец (Сливен), Локомотив (Мездра), Сокол (Марково), Ботев (Враца), Белите орли (Плевен), Спартак (Пловдив), Металик (Сопот) и Шипка (Драгор). Притежава УЕФА „А“ лиценз, валиден до 31.12.2017 година. По време на треньорската си кариера е бил треньор на ДЮШ, мъжки отбор и помощник-треньор. Семеен с две деца.

С какъв треньорски лиценз разполагате в момента и какви права Ви дава той?

Завършил съм последователно УЕФА „C”, УЕФА „B” и  УЕФА „A”, без  УЕФА Про. С този лиценз имам право да бъда старши-треньор във Втора професионална лига (бившата „Б” група) и помощник-треньор в Първа професионална пига (старата „А” група).

Каква е разликата да си треньор на отбор във Втора и в Трета лига?

За мен най-важното е отборът да има амбиции. В професионалния футбол футболистите са задоволени финансово и мислят само и единствено за футбол, а във „В” групите повечето от играчите работят и футболът им е между другото. Ще се радвам, ако ръководството на Хебър осигури възможност на играчите да мислят само за футбол и да идват на тренировки поне по два пъти в седмицата. За мен е важно на играчите да са отдадени на футбола и на отбора, за да работя професионално, макар и в Трета лига.

Чувствате ли Хебър като родно място, на което се завръщате?

Може да прозвучи изненадващо, но истината е, че го чувствам го малко по-родно от Панагюрище. Първият ми професионален договор веднага след казармата е с Хебър. Това е отборът на сърцето ми. Живял съм и съм играл в Пазарджик в продължение на 5 години.

Гледали ли сте мач на Хебър през есента?

Да. Имах възможност да гледам няколко мача. Обичам да ходя на мачове. Тези на Оборище бяха в събота, а на Хебър в неделя и така можех да гледам любимия си отбор. Представях си, че съм треньор и си мислех, какво бих подобрил, ако водех отбора. Винаги съм си мечтал да стана треньор на Хебър. Така го чувствам по естествен начин. Радва ме и фактът, че на мачовете в Пазарджик има повече публика от тези в Панагюрище. Безспорно Пазарджик е футболен град. Сигурен съм, че ако отборът тръгне през пролетта, ще дойде още публика на стадиона.

Имате ли любима схема на игра, към която се придържате?

Новатор съм в професията. По време на скромната си треньорска кариера от 4 сезона съм минал  през всички водещите схеми. Обичам футбола с трайно владение на топката. В Оборище не сме имали възможност да вземам играчите, които сме искали и според съперниците съм сменял и схемите дори и по време на мач. Футболистите, с които разполагаш, също определят схемата на игра. В контролите пред подготовката на Хебър мисля да изпробвам повече схеми.

Как ще протече подготовката на отбора и има ли вече насрочена дата за старт през 2017?

Моето желание е да почнем от 5 януари с едноразови тренировки в четвъртък, петък и събота, а в понеделник, 8 януари и с двуразови. Момчетата трябва да се хранят правилно и да се осигурят квартири в Пазарджик на тези, които не са от града.

Колко нови играчи смятате да привлечете и има ли сред тях такива от Оборище?

Моето голямо желание е да събера най-добрите играчи от Пазарджик и региона, за да може те, познавайки се добре, да се разбират на терена, защото са играли заедно и преди. С изключение на  Атанас Велев–Крауч, който остава в Пещера, успях да се разбера с Борислав Петров и Димитър Стоянов–Кежмана. Това са новите имена на този етап.

Колкото до играчи на Оборище, аз лично не искам да влизам в конфронтация с клуба от Панагюрище. Нормално се разделихме и запазихме добри взаимоотношения. Мога да взема един или двама играчи от тях само и единствено, ако те ги освободят и не са им нужни.

С кои досегашни футболисти ще се раздели Хебър?

Ръководството на клуба си е взело решение и са се разделили с Тодор Колев, Николай Манчев, Ахмед Хикмет, Никола Димитров и Кристиан Иванов, доколкото разбрах по тяхно желане. Аз никого не съм освобждавал и ще видя в подготовката всеки играч в отбора, преди да взема такова решение.

Какви реални цели може да постигнете с отбора за един полусезон при настоящето класиране?

Сигурен съм, че са много високи амбициите, но аз имам основна цел да играем добър футбол и да радваме публиката. Не мога да се ангажирам с конкретно място, но при всички случаи ще търсим по-горно класиране този сезон. Важно е моето представяне тази пролет и ако всичко е наред е нормално, да поставим по-високи цели  за следващото първенство и сезон.

Каква е разликата да играеш в Хебър и да тренираш Хебър?

Разликата е, че аз никога не съм се смятал за много добър футболист. За мен лично по-голямо предизвикателство е  да съм по-добър треньор и да се стремя да направя хората в Пазарджик щастливи с играта на Хебър, защото аз зная какво представлява този клуб като традиции и се надявам да го предам на играчите си.

Ще пътуваш ли 42 км. до Панагюрище или ще живееш в Пазарджик?

По всяка вероятност ще пътувам, за да бъда със семейството си и двете си деца, но желанието ми е да бъда повече време с отбора и да бъда на стадиона с футболистите си максимално.

Колко често и в кои дни ще тренира Хебър под твое ръководство през седмицата?

По два пъти седмично в подготовката, а при започване на сезона и мач в неделя – вторник, сряда и четвъртък двуразово.

От кого си научил най-много в треньорската професия досега?

Късметлия съм в кариерата си досега, защото за 4 години имах възможност да работя с четирима треньори с лиценз Про и от всеки съм взел по нещо. Този, който ми повлия най-много обаче е Костадин Ангелов и той според мен е един от най-добрите треньори в България, който разсъждава по съвсем различен начин и се радвам, че поддържам връзка с него и ми е приятел.

Следиш ли най-новите тенденции в треньорството и мислиш ли да ги прилагаш в Пазарджик?

Нормално е да следя какво се случва в топ отборите и в България и в чужбина. Мисля, че не правя изключение от другите млади треньори. Виждам доста нови неща. Гледал съм и Първа и Втора лига, а също и водещите отбори в Англия, като се възхищавам какво правят този сезон тимовета на Челси и Ливърпул.

Имаш ли желание да отидеш на стаж в чужбина в голям чуждестранен клуб и имаш ли представа как се случва това?

Разбира се, че имам такова желание, но това се случва, ако имаш контакти или с пари. Бил съм единствено на стаж един месец в Левски и ми беше страшно полезно. Ако мога да избирам само един отбор, то бих отишъл в Челси.

Какво ще пожелаеш на всички фенове на Хебър, които очакват с надежда твоето назначение?

Пожелавам на всички хора да са малко по-добри. Честно казано, странно ми е поведението на някои фенове, които идват на стадиона не да подкрепят отбора, а да изкарат негативното на показ. Според мен трябва по-положително да се гледа на нещата и да правим хората щастливи с добри игри, и да ги привлечем на стадиона, и да имаме подкрепа от феновете и цялата общественост, за да можем да върнем Хебър там, където му е мястото – в професионалния футбол. За мен най-важно е да виждам щастливи хора от играта на отбора. Това за мен е най-голямото удоволствие. Желая на всички фенове на Хебър и на читателите на сайта hebarfc.com Весели Коледни и Новогодишни празници и дано 2017 година е по-добра за Хебър.

Абониране
Уведомление за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Всички коментари
0
Споделете мнението си, като напишете коментарx