1. Начало
  2. »
  3. Футбол
  4. »
  5. Правилата на играта
  6. »
  7. Правило №17: Ъглов удар

Правило №17: Ъглов удар

Време за четене: 2 минути

Правило №17: Ъглов удар

Ъгловият удар е един от методите за подновяване на играта.
Ъглов удар се отсъжда, когато, след като докосне състезател на защитаващия се отбор, топката пресече с целия си обем линията на вратата, независимо дали по земя или по въздух, като при това не е отбелязан го в съответствие с Правило 10.
Гол може да бъде отбелязан директно от ъглов удар, но само срещу противниковия отбор.
Процедура
 
– Топката трябва да бъде поставена в границите на сектора, ограничен от дъгата за изпълнение не ъглов удар, който е по-близо до точката, където топката е пресякла линията на вратата
– Флагчето за корнер не трябва да се мести
– Противниковите състезатели трябва да бъдат най-малко на 9,15 м от топката, докато тя не бъде вкарана в игра
– Топката трябва да бъде ритната от състезател от атакуващия отбор
– Топката е в игра, след като бъде ритната и помръдне
– Изпълнителят на ъглов удар няма право да играе с топката повторно, докато тя не докосне някой от останалите състезатели
Нарушения и санкции
 
Ъглов удар, изпълнен от състезател, който не е вратар
 
Ако, след като топката бъде вкарана в игра, състезателят, изпълнил ъгловият удар, я докосне повторно (освен ако не действа с ръцете си), преди тя да докосне друг състезател:
– се отсъжда непряк свободен удар за противниковия отбор. Ударът трябва да бъде изпълнен от мястото на извършване на нарушението (виж Правило 13 – положение на свободен удар)
Ако, след като топката бъде вкарана в игра, изпълнителят на ъглов удар умишлено пипне топката с ръце, преди тя да докосне друг състезател:
– се отсъжда пряк свободен удар за противниковия отбор, ако нарушението е извършено извън наказателното поле на изпълнителя на ъгловия удар. Ударът трябва да бъде изпълнен от мястото на извършване на нарушението (виж Правило 13 – положение на свободен удар)
– се отсъжда наказателен удар за противниковия отбор, ако нарушението е извършено в наказателното поле на изпълнителя на ъгловия удар.
Ъглов удар, изпълнен от вратаря
 
Ако, след като топката бъде вкарана в игра, вратарят, изпълнил ъгловият удар, я докосне повторно (освен ако не действа с ръцете си), преди тя да докосне друг състезател:
– се отсъжда непряк свободен удар за противниковия отбор. Ударът трябва да бъде изпълнен от мястото на извършване на нарушението (виж Правило 13 – положение на свободен удар)
Ако, след като топката бъде вкарана в игра, вратарят, изпълнил ъглов удар, умишлено пипне топката с ръце, преди тя да докосне друг състезател, тогава:
– се отсъжда пряк свободен удар, ако нарушението е извършено извън наказателното поле на вратаря. Ударът трябва да бъде изпълнен от мястото на извършване на нарушението (виж Правило 13 – положение на свободен удар)
– се отсъжда непряк свободен удар, ако нарушението е извършено в границите на наказателното поле на вратаря. Ударът трябва да бъде изпълнен от мястото на извършване на нарушението (виж Правило 13 – положение на свободен удар)
Във всички останали случаи на нарушение на настоящето Правило
– изпълнението на ъгловия удар трябва да бъде повторено.
Източник: fifa.com
Абониране
Уведомление за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Всички коментари
0
Споделете мнението си, като напишете коментарx